Slovenija 23.9.2017 5:00

V Tolminu danes odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine

Tolmin, 23. septembra - V Tolminu bo danes potekal celodnevni program ob odprtju Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD), letos posvečenih temi Voda - od mita do arhitekture. Slavnostno odprtje bo ob 11. uri v parku za Kinogledališčem in Tolminskim muzejem, sledilo bo odprtje razstave Gornje Posočje 1945-1947 v Tolminskem muzeju. DEKD se bodo sklenili 30. septembra.

Tolmin. Razgled s planote Kolovrat na Tolmin z okolico. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Tolmin.
Razgled s planote Kolovrat na Tolmin z okolico.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Razstava v Tolminskem muzeju bo predstavila čas, ko je bila Soča mejna reka. Po koncu druge svetove vojne je bila Primorska zaradi sporne meje z Italijo razdeljena na dve upravni coni, ločeni s strugo reke Soče. Desni breg je bil pod anglo-ameriško vojaško upravo, levi pa pod upravo jugoslovanskih oblasti. Razstava bo pripovedovala o dogodkih in vsakdanjem življenju ljudi na tem območju ter o negotovostih in konfliktih, ki so spremljali njihov vsakdan.

Program se bo sicer začel že ob 9. uri, ko si bo mogoče ogledati prikaz postopka izdelave lesenih cevi in žlebov, ki so bili nekdaj nujen del vaških in hišnih vodovodov, ali se udeležiti vodenega ogleda Kofolovega mlina. Ob 9.30 in 13. uri bo mogoč tudi voden ogled nemške kostnice, napovedujejo pa še več vodenih ogledov naravnih in kulturnih znamenitosti v Posočju. Tolminski muzej bo vrata danes za obiskovalce odprl brezplačno, dan odprtih vrat bo tudi v cerkvi sv. Duha v Javorci. Potekalo pa bo tudi več delavnic na različnih lokacijah in bogat spremljevalni program.

DEKD so najbolj prepoznavna akcija pod okriljem Sveta Evrope in EU na področju kulture, saj sodeluje 50 držav, 6000 mest, 30.000 kulturnih spomenikov, obišče jih več kot 20 milijonov obiskovalcev.

Z izbiro teme Voda - od mita do arhitekture se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pridružuje skupni evropski temi, ki je letos posvečena naravi, obenem želi z njo opozoriti na ogroženo dediščino, povezano z vodo.

Kot je na novinarski konferenci v Tolminu povedala koordinatorka dogodkov v okviru DEKD Nataša Gorenc, se bo po vsej Sloveniji zvrstilo preko 380 različnih dogodkov v 162 krajih, kar je po njenih besedah na število prebivalcev največ v Evropi. Dogodki se bodo vrstili tudi v italijanskem zamejskem prostoru, od Čedada do Goriške in Benečije.

V sklopu DEDK bodo odprli več razstav, potekale bodo številne delavnice, predavanja in vodeni ogledi, performansi, predstavitve publikacij in okrogle mize. Ponekod vabijo na dneve odprtih vrat, v program DEKD pa je vključenih tudi več pohodov in vodenih izletov po različnih krajih.

Poleg DEKD bo potekal tudi peti teden kulturne dediščine, na katerem bodo že tradicionalno sodelovali številni vrtci in šole. Lani jih je bilo okrog 160, letos pa pričakujejo podobno število sodelujočih.