Svet 23.9.2017 5:00

Alenka Sottler na 10. svetovnem trienalu grafike v francoskem Chamalieresu

Lyon, 23. septembra - V francoskem mestu Chamalieres se danes začenja 10. svetovni trienale male grafike. V tekmovalnem delu, za katerega je svoja dela poslalo 174 umetnikov iz 46 držav, sodeluje tudi priznana slovenska ilustratorka in grafičarka Alenka Sottler. Trienale se bo sklenil 5. novembra.

ZDA, New York. Ilustratorka Alenka Sottler. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Ilustratorka Alenka Sottler.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Sodelujoči umetniki bodo na trienalu razstavili skupaj več kot 700 del, Alenka Sottler se bo predstavila s tremi deli, je sporočila umetničina predstavnica za stike z javnostmi Estela Cetin.

Vzporedni razstavni program bo ponudil razstave umetnikov, ki so v preteklosti prejeli priznanja trienala in bo potekal na 18 lokacijah v Chamalieresu in okoliških mestih.

O dobitnikih nagrad bo odločala komisija, v kateri je tudi Maruša Stupica iz Slovenije, je še sporočila Estela Cetin.

Alenka Sottler se je rodila leta 1958 v Ljubljani. Leta 1981 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na kateri je končala še podiplomski študij slikarstva.

Ilustrirala je okrog 50 knjig in se predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. V zadnjih letih se je posvetila pravljicam, tako modernim kot klasičnim. Ilustrirala je pravljice Oscarja Wilda, Svetlane Makarovič in Bine Štampe Žmavc, je pa tudi avtorica ilustracij klasičnih Svetovnih pravljic in Grimmove Pepelke. V črno-belih interpretacijah Svetovnih pravljic je dosegla svoj vrh.

Je prejemnica številnih domačih in tujih priznanj. Leta 2016 ji je Združenje ameriških ilustratorjev podelilo zlato medaljo za knjižno ilustracijo Evridike v pesnitvi Bine Štampe Žmavc.