Slovenija 23.9.2017 9:00

Predstava Škrt škrt kra čof! za uvod v novo sezono LGL

Ljubljana, 23. septembra - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo kot prvo v novi sezoni na malem odru drevi premierno uprizorili predstavo Škrt škrt kra čof! Režijo predstave po delu belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther je prevzela Ivana Djilas.

Škrt škrt kra čof! je nežna pravljica za najmlajše, v kateri se prepletajo močna čustva in bogata domišljija. Žabec Jerko se boji iti spat. Kaj je ta zvok, škrt škrt kra čof, ki se sliši pod njegovo posteljo? Jerkov oče ga poskuša prepričati, da ni ničesar, česar bi se moral bati. Vse dokler se sam ne uleže v posteljo in tudi njega zbudi skrivnostni zvok noči, vsebino predstave povzemajo na spletni strani gledališča.

Ko otroci spremljajo zgodbo o nočnih strahovih malega žabca, je tudi njih malce strah, ker se poistovetijo z glavnim junakom, skupaj z njim iščejo rešitev in tolažbo ter hkrati razrešujejo svoje napetosti in težave. Tudi gledališka predstava lahko postane prostor, v katerega otroci vstopijo in ugotovijo, da ni tako hudo, če si majhen in boječ. Tovrstne zgodbe otrokom podajajo pomembna sporočila: da strah obstaja in da ima vsakdo lahko svoje strahove, so še zapisali.

Avtorica likovne podobe, scenografka in kostumografka predstave je Barbara Stupica, avtor in izvajalec glasbe je Blaž Celarec. Igrajo Brane Vižintin, Aja Kobe in Klara Kastelec k.g.

Leta 1970 rojena ilustratorka in pisateljica Kitty Crowther je napisala in ilustrirala več kot 40 knjig, ki so prevedene v 20 jezikov. Slovenskim bralcem se je prvič predstavila leta 2012 prav s slikanico Škrt škrt kra čof!

Leta 2010 je za svoje delo prejela prestižno svetovno nagrado za otroško literaturo Astrid Lindgren. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da so v njenem svetu vrata med domišljijo in realnostjo široko odprta.