Slovenija 25.9.2017 5:00

Z Resininimi glasbenimi impresijami narave začetek 9. Sonice

Ljubljana, 25. septembra - S koncertom poljske violončelistke in skladateljice Resine v Cankarjevem domu se začenja 9. festival tranzitornih umetnosti Sonica. Tema festivala Scapes/Kraji-ne je besedna igra iz besed spaces-landscapes-escape, ki namiguje na krajine pobega oziroma krajine, ki to niso, temo ki jo bodo do sobote na Sonici razvijali skozi različne formate.

Umetnica Resina se je na lanskem istoimenskem prvencu poklonila naravi preko glasbenih impresij, v katerih skozi glasbo poustvarja prav krajine oziroma naravo. Njen nastop bodo spremljali tudi videi iz narave, ozračje pa bo ogrela slovenska harfistka rouge-ah.

V torek bodo v Cukrarni odprli skupinsko razstavo letošnje Sonice, prav tako z naslovom Scapes/Kraji-ne. Med drugim bodo na ogled avtomatizirani piš vetra v krošnjah dreves Nizozemke Gabey Tjon a Tham, zvočni odsevi v kinetični skulpturi Soundman Nizozemca Mikea Rijnierseja, osvetljene krajine Dominika Mahniča, ki bo prvič predstavil še serijo plastik Poosebljeni objekti ter kompozicije podmorskih zvočnih krajin Aquatocene Robertine Šebjanič. Postavitev bosta uvedla performansa Andreasa Trobollowitscha in Alastaira McNeilla.

Nadaljujejo v sredo z avdiovizualnim večerom, ki prinaša dvojni koncert v sodelovanju s Slovensko Kinoteko in Kinom Šiška. V kinoteki bo predstavljen avdio-vizualni koncert Kentaver, ki se loteva razpadanja narave in sveta brez ljudi. Koncert je nastal za istoimenski album ustvarjalca Francka Vigrouxa, z vizualijami pa ga je podprl Kurt d'Haeseleer. Dogajanje bodo nadaljevali v Šiški s klavirsko interpretacijo kvantne fizike v izvedbi srbskega dua LP.

Na Sonici bodo v četrtek ponovno pripravili pogovore z umetniki, zvečer pa bo sledil koncert turškega dua FezayaFirar v Pritličju.

Osrednji koncert letošnje izdaje bo v petek v CUK Kino Šiška, ko bodo na oder stopile nemške legende elektronske glasbe Flanger. Duo sestavljata Uwe Schmidt in Burnt Friedman. Schmidt bo v Šiški nastopil tudi v koži AtomTM, za ogrevanje pa bo nastopil udarni slovenski dvojec Warrego Valles.

V petek se glasbeno dogajanje iz šiške seli v Tovarno Rog, kjer bosta nastopili zvočna in vizualna umetnica, Rusinja Machine Woman ter berlinska producentka Ziur, ki veljata za dve od najvznemirljivejših imen nove generacije berlinskega techna.

Zaključni dogodek festivala bo v soboto na dvorišču ustvarjalnega središča Švicarija v Parku Tivoli. Zaznamovali ga bodo glasbeno-programerska delavnica GranuRise, koncerta Kikimore ter Battle-ax, za vrhunec pa bo pod večer poskrbel Jan Jelinek.