Svet 24.9.2017 6:00

Tanja Vujinović se predstavlja v beograjski galeriji Lucida

Beograd, 24. septembra - V beograjski galeriji Lucida se s samostojno razstavo Univerzalni objekti predstavlja intermedijska umetnica in doktorica znanosti Tanja Vujinović. Med razstavljenimi deli so tudi Tihožitje 1/2, Omen in Opazovalci 2.

Delo Tihožitje 1/2 je ustvarjeno v pogonu računalniških iger. Obiskovalca pritegne v enigmatični interjer, izpolnjen z manjšimi prostori, v katerih odkriva postavitve tihožitij. Delo se veže na eno od osrednjih tem tradicionalnega slikarstva; tihožitje kot sredstvo za kontemplacijo.

Delo Omen predstavljajo hermetične mape, izpolnjene z segmenti digitanlegna šuma, v Opazovalcih 2 pa humanoidni avatarji ogledujejo verzije samih sebe v galerijskom okolju, piše v sporočilu za javnost.

Slovenska umetnica Tanja Vujinović se je letos z deli iz serijala Univerzalni objekti predstavila na številnih razstavah doma in v tujini. V svojih delih analizira odnos zavesti in tehnologije skozi digitalni animizem in antorpomorfizacijo.

Dela umetnice so narejena iz intervencij v materialno infrastrukturo digitalnega skozi uporabo računalniških aplikacij, prilagojene elektronike ter fizičnih in digitalnih objektov. Takšna dela imajo forme specifičnih situacij ali kompleksnih dinamičnih okolij, ki jih oživljajo virtualne mašine. Ukvarja se tudi z raziskovanjem kulture igre, ritualov, in poetičnostjo hrupa, še piše v sporočilu.

Do sedaj se je Tanja Vujinović predstavila na okoli 140 skupinskih in 30 samostojnih razstav v prostorih, kot so Muzej sodobne umetnosti v Strasbourgu ali Istanbulu, Kunst Palast Muzej v Düsseldorfu ter Muzej sodobne umetnosti v Denverju, pa tudi na manifestacijah, kot so Ars Electronica v Linzu, Kinetica Art Fair v Londonu ali Zeppelin Festival umetnosti zvoka v Barceloni.

Leta 1999 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Beogradu na oddelku za slikarstvo in bila gostujoča študentka na Akademiji za umetnost v Düsseldorfu. Leta 2010 je postala doktorica znanosti s področja filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije Koper.