Svet 25.9.2017 6:00

V Tate Modern bodo razstavo posvetili enemu letu Picassovega ustvarjanja

London, 25. septembra - V londonski galeriji Tate Modern za prihodnje leto napovedujejo razstavo Picasso 1932 - ljubezen, slava, tragedija. Postavitev, ki se bo osredotočila le na eno leto ustvarjanja španskega umetnika Pabla Picassa, bo po pisanju spletnega portala The Guardian prva razstava, ki jo bodo v galeriji posvetili izključno Picassu.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na razstavi bodo po 85 letih prvič ponovno združeni trije ležeči akti, ki jih je navdihnila Picassova ljubica Marie-Therese Walter. Direktorica galerije Frances Morris jih je opisala kot "čutne, zapeljive in čudovite".

Picasso je imel v letu 1932, ko je ravno dopolnil 50 let, svojo prvo večjo retrospektivno razstavo, ki je bila na ogled v Parizu in Zürichu. Čeprav je bila tedaj deležna ostrih kritik, pa je utrdila njegov status vodje avantgarde, je povedala sokustosinja razstave Nancy Ireson.

Na omenjeni retrospektivi se je javnosti tudi prvič predstavila Marie-Therese Walter, ki je upodobljena na mnogih delih. Picasso, ki je bil tedaj poročen z Olgo Koklovo, je Marie-Therese Walter spoznal leta 1927, ko je bila stara 17 let. Začela sta razmerje, ki sta ga skrivala do leta 1932. Leta 1935 mu je Marie-Therese Walter rodila hčerko, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.

Po besedah Nancy Ireson je bil Picassov odnos z Marie-Therese Walter zapleten. Odnos sta začela, ko jih ona še ni imela 18, Picasso pa je bil tedaj že vpliven in premožen 45-letnik.

Sokustos razstave Achim Borchardt-Hume pa je povedal, da je naravo njunega odnosa težko opredeliti. Ker sta razmerje skrivala, je ona tudi "odsotna v arhivih". Nekaj je o njunem razmerju razkrila sama. Tako je denimo povedala, da je sama kot prednost njunega odnosa videla to, da jo je Picasso gledal, da jo je sploh prvič v njenem življenju nekdo videl.

Vendar pa je bilo vse skupaj očitno zapleteno, sama je imela to romantično predstavo, medtem ko je bil Picasso še vedno v težavnem odnosu s svojo ženo, je še povedal Borchardt-Hume.

Razstava bo obiskovalce popeljala skozi leto 1932, mesec za mesecem, sledeč ključnim slikam, skulpturam in delom na papirju, ki jih je Picasso ustvaril v tem letu. Med drugim bosta vanjo vključeni sliki Dekle pred ogledalom iz newyorškega Muzeja moderne umetnosti in Sanje, ki bo v Veliki Britaniji razstavljena prvič.

Že omenjeno trojico ležečih aktov je Picasso naslikal zaporedoma v izbruhu silne ustvarjalnosti v le desetih dneh. Danes so v zasebni lasti, skupaj pa niso bili razstavljeni že od umetnikove retrospektive leta 1932.

Razstava z naslovom Picasso 1932 - ljubezen, slava, tragedija bo v Tate Modern na ogled do 8. marca do 9. septembra 2018.