Svet 26.9.2017 5:00

Petkovičev Košarkar naj bo na festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel

Chemnitz, 26. septembra - Po nedavni premieri otroško-mladinskega filma Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča v Cankarjevem domu je film doživel nemško premiero na 22. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel. Na sporedu festivala so štiri projekcije, prve sta se v ponedeljek udeležila režiser in slovenski veleposlanik v Nemčiji Franci But.

Tolmin. Slovenski veleposlanik v Nemčiji Franc But. Foto: Anže Malovrh/STA

Tolmin.
Slovenski veleposlanik v Nemčiji Franc But.
Foto: Anže Malovrh/STA

Petkovič s filmom Košarkar naj bo, nastalem po istoimenski uspešni knjižni predlogi Primoža Suhodolčana, na festivalu Schlingel sodeluje drugič zapored, saj so lani v program uvrstili njegov film Utrip ljubezni, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in izredno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Na minulem 20. Festivalu slovenskega filma je film prejel nagrado občinstva.

Obiskovalci lanskega festivala Schlingel pa so si lahko ogledali še slovenska celovečerca Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka in Nika režiserja Slobodana Maksimovića, v tekmovalnem programu kratkih filmov je bil prikazan igrani film Martina Turka Dobro vnovčeno popoldne, med animiranimi filmi pa Prince Ki-Ki-Do: Balon v režiji Grege Mastnaka in Zadnje kosilo Mihe Šubica.

Festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel v nemškem Chemnitzu poteka od 25. septembra do 1. oktobra. Vse od leta 1996 ponuja pregled najnovejših mednarodnih produkcij na področju otroških in mladinskih filmov.

Letos bo na Schlinglu 11 žirij, med njimi tudi otroške, podelilo 19 nagrad v skupni vrednosti 64.000 evrov. Košarkar naj bo je uvrščen v kategorijo otroškega filma. Filme na festivalu prikazujejo v izvirnem jeziku, kar v državi, ki sicer filme sinhronizira v nemščino, ni v navadi. Na festivalu opažajo, da tak način prikazovanja mladim občinstvom vzbuja zanimanje za tuje države, kulture in jezike, so še zapisali v SFC.