Slovenija 25.9.2017 14:04

Mohorjeva založba z novima knjigama Čuden ptič in Rože sreče moraš saditi sam

Ljubljana, 25. septembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izšle tri nove knjige: Čuden ptič katalonske avtorice Rocio Bonila, Rože sreče moraš saditi sam belgijskega duhovnika Phila Bosmansa in molitvenik z naslovom Molitve. Na današnji predstavitvi so poleg knjig predstavili tudi novo, peto številko revije Zvon.

Otroška knjiga Čuden ptič je pripoved o dečku Bernardu, ki ga vznemiri sosedina pripomba, da je čuden ptič. Odločen, da bo uganki prišel do dna, se z različnimi pristopi loti raziskovanja, kar bo v mladih bralcih zagotovo vzbudilo domišljijo in ustvarjalnost. Pod vsebino in ilustracije se je podpisala Katalonka Rocio Bonilla, ki je diplomirala iz likovne umetnosti. Čuden ptič je njena prva samostojna slikanica, sledili sta Najvišja gora knjig na svetu in Kakšne barve je poljubček?

Rože sreče moraš saditi sam je delo belgijskega duhovnika Phila Bosmansa. Gre za zbirko misli, ki jih je avtor skoval iz življenjskih izkušenj današnjega časa. Vzpodbujajo k razmišljanju in prinašajo vedrino. Bosmans je slovenskim bralcem postal znan prav z Mohorjevo družbo, pri kateri je izšla njegova prva knjiga Ne pozabi na veselje.

Molitve je ilustriran molitvenik za otroke, ki ga je uredila Tadeja Petrovčič Jerina, ilustracije pa je prispeval sodobni francoski slikar Eric Puybaret. V molitveniku so zbrane velike cerkvene molitve, kot so očenaš, zdravamarija, jutranja molitev in molitev za mir in molitve svetnikov. "Knjiga daje nov pristop k molitvam, ki služijo za pogovor z Bogom," je povedal Miran Špelič, prav tako sodelujoči pri nastajanju knjige, in dodal, da številne ilustracije otrokom omogočijo poiskati povezavo med sliko in molitvijo samo. Knjiga je primerna za molitveno vzgojo v družini pa tudi kot spodbuda za osebno meditacijo.

V peti številki revije Zvon, ki prav tako izhaja pod okriljem Mohorjeve založbe, so zajete najrazličnejše teme. Od Stote obletnice oktobrske revolucije, dubrovniške republike pa do ljudske kulturne dediščine, v kateri je tokrat predstavljen zvon kot glasbilo in v davnih časih edini merilec časa in uravnalec toka življenja.