Slovenija 26.9.2017 10:06

V SNG Nova Gorica vabi premiera mladinske predstave Ronja, razbojniška hči

Nova Gorica, 26. septembra - Druga premiera letošnje sezone v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica je namenjena mladim gledalcem. Ronja, razbojniška hči je mladinski roman švedske pisateljice Astrid Lindgren, ki je prvič izšel leta 1981, v slovenščino pa je bil preveden štiri leta kasneje. Premiera predstave v režiji Juša A. Zidarja bo drevi ob 18. uri.

Nova Gorica. Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ustvarjalci predstave sicer pravijo, da ni namenjena le otrokom, starim od devet let dalje, ampak tudi odraslim. "V resnici predstava presega otroško občinstvo. Prinaša širok izbor tem in vsebin, ki niso le za otroke. Skozi zgodbo opazujemo razvoj deklice v dekle in nato v mlado žensko skozi upor družini, ki se na koncu razvije v močno etično osebo," je na nedavni novinarski konferenci pred premiero povedala dramaturginja Tereza Gregorič.

Mladinski roman priljubljene pisateljice Astrid Lindgren je roman o svobodi, strpnosti in močni ljubezni, ki zdravi še tako nerešljive konflikte. Uprizoritev je namenjena otrokom druge in tretje triade osnovne šole, zaradi vznemirljive zgodbe in glasbe pa bo zagotovo navdušila tudi mladostnike in odrasle gledalce.

Zgodba govori o Ronji, edinki in ljubljenki razbojniškega poglavarja Mattisa, ki se rodi v nevihtni noči, ko strela razkolje njen dom, razbojniški grad, in ustvari ogromen prepad. Ko dopolni deset let, se v severni del gradu vseli sovražna razbojniška tolpa. Njihov poglavar Bork ima sina Birka, ki je Ronjinih let. Kljub velikemu sovraštvu, ki že od nekdaj ločuje njuni družini, se med mladima razbojnikoma razvije močno prijateljstvo. Toda ko njuna očeta po naključju izvesta zanj, otroka pobegneta v gozd in tam ju čakajo številne dogodivščine.

Po romanu je bil posnet film, ustvarjena risanka, Annina Enckell pa je napisala gledališko priredbo, ki so jo pred dobrim desetletjem z velikim uspehom uprizorili tudi v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Igro o razbojniških Romeu in Juliji je v SNG Nova Gorica režiral Juš A. Zidar, predstavnik najmlajše generacije slovenskih režiserjev, glasbo pa je napisal Branko Rožman. Scenografija je bila zaupana Petri Veber, kostume je ustvarila Mateja Fajt.

V novogoriški predstavi bodo zaigrali Urška Taufer, Gorazd Jakomini, Maja Nemec, Gregor Prah oziroma Andrej Zalesjak, Blaž Valič, Ana Facchini, Peter Harl, Jure Kopušar, Nejc Cijan Garlatti in Dušanka Ristić, kot bobnarja pa sodelujeta Sergej Ranđelović RunJoe in Vladimir Hmeljak.