Slovenija 28.9.2017 5:00

V Postojni se začenja letošnje Linhartovo srečanje

Postojna, 28. septembra - Postojna bo ob danes do nedelje gostila 56. Linhartovo srečanje. Festival gledaliških skupin odpira predstava Gregorja Strniše Žabe v izvedbi Gimnazije Poljane iz Ljubljane, ki bo ob 10. uri na ogled v Kulturnem domu Postojna.

Ljubljana. Skladatelj Gregor Strniša. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Gregor Strniša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na letošnje Linhartovo srečanje se je prijavilo 132 gledaliških skupin, od katerih se jih je 27 uvrstilo na deset regijskih srečanj. Te si je ogledala državna selektorica Ana Ruter ter v tekmovalni program izbrala sedem predstav: Žabe gledališke skupine gimnazije Poljane, Grenki sadeži pravice KUD Franc Kotar Trzin, Zbirni center gledališke skupine KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote, Vanja gledališča Zarja Celje, Ti nori tenorji Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Feniks Little Rooster Production in Terapija Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec.

Tem so bile dodane še tri spremljevalne predstave: Maratonci tečejo častni krog Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Une druge tri sestre Društva gledališče Glej, zmagovalna predstava letošnjega Festivala mladinskih skupin Slovenije Vizije 2017, ter ZOO! v izvedbi Dramskega studia DADA Gledališke družine Pinklec in Centra za mlade iz Čakovca, ki je lani zmagala na Festivalu hrvaških ljubiteljskih skupin.

Predstave v tekmovalnem programu bodo ocenjevali Alenka Bole Vrabec, Maja Gal Štromar in Damjan Trbovc.

Linhartovo plaketo za leto 2016, ki jo bodo podelili ob odprtju srečanja, bo prejel Matjaž Eržen iz škofjeloškega gledališča Loški oder. Na odprtju festivala bodo podelili tudi tri Linhartove listine, ki jih bodo dobili Bernard Protner, Tone Bertoncelj in Klemen Klemenc. Zadnji dan srečanja bodo razglasili najboljšo predstavo v celoti, ki bo nagrajena z matičkom, podelili pa bodo tudi tri posebne matičke po izboru žirije.