Na hitro prelistano 30.9.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. septembra - Pri založbi Modrijan je izšla knjiga Tisoč let mraka in luči Marka Trobevška, pri založbi Učila resnična zgodba Nevidna nit avtorjev Laure Schroff in Alexa Tresniowskega. Mladinska knjiga je izdala otroško knjigo Vsi ti brezupno obupni otroci Davida Walliamsa, Kulturno umetniško društvo pa slikanico Vprašanja iz kopalnice Krystyne Lipka-Sztarballo.

Ljubljana. Knjiga Vsi ti brezupno obupni otroci avtorja Davida Williamsa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vsi ti brezupno obupni otroci avtorja Davida Williamsa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vprašanja iz kopalnice avtorice Krystyine Lipko - Sztarballo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vprašanja iz kopalnice avtorice Krystyine Lipko - Sztarballo.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Nevidna nit avtorjev Laure Schroff in Alexa Tresniowskijeva. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Nevidna nit avtorjev Laure Schroff in Alexa Tresniowskijeva.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Tisoč let mraka in luči avtorja Marka Trobevška. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tisoč let mraka in luči avtorja Marka Trobevška.
Foto: STA

TISOČ LET MRAKA IN LUČI - ORIS KULTURNE ZGODOVINE SREDNJEGA VEKA

Knjiga prinaša svež pogled na dobo in pregledno predstavi njene dosežke v slikarstvu, arhitekturi, glasbi in literaturi. Razloži, kako so v srednjem veku pojmovali področja, ki jih danes združuje pojem umetnosti, v kakšni hierarhiji so jih videli in načenja vprašanje njihove povezanosti. Pojave skuša dosledno razlagati v povezavi z zgodovinskimi okoliščinami. Razgleduje se tudi po srednjeveškem naravoslovju in filozofiji, s čimer teži k celovitemu prikazu duha časa. Na več mestih se dotika Slovencev oziroma njihovih prednikov v srednjem veku, posebej pa se jim posveti še v daljšem pripisu na koncu. Podoben pripis je posvečen sočasnim neevropskim civilizacijam, s čimer je evropski srednji vek postavljen v širši kontekst. Delo je poljudno strokovna knjiga, ki od bralca ne zahteva posebnega znanja.

Marko Trobevšek (1965) je učitelj slovenščine in se s kulturno zgodovino ukvarja zadnjih nekaj let. Prevedel je dobrih deset leposlovnih knjig iz francoščine, nemščine, angleščine in španščine, je pa tudi avtor nekaj spremnih študij in jezikoslovnih razprav.

NEVIDNA NIT - ISKRENA PRIPOVED O DOBROTI IN USODI

Laura Schroff je uspešna, mlada direktorica trženja, ki nekega dne sreča enajstletnega dečka po imenu Maurice Mazyck. Ta jo prosi za drobiž in sprva se Laura ni nameravala ustaviti, a jo je nekaj ustavilo in se je vrnila. Vračala se je vsak teden in zgradila sta nenavadno in dolgoletno prijateljstvo, ki jima je spremenilo življenje.

Nevidna nit je resnična zgodba in navdihujoča uspešnica New York Timesa o dolgoletnem prijateljstvu med uspešno poslovno žensko in socialno ogroženim fantom, dvema popolnoma različnima človekoma, in o tem, kako sta se njuni življenji spremenili zaradi nečesa, kar je bilo sprva malo dejanje dobrote.

Laura Schroff je nekdanja uspešna ameriška direktorica trženja, ki je delala za veliko medijskih podjetij. Po upokojitvi se je odločila zapisati svojo izkušnjo z Mauriceom in jo deliti z drugimi. Pri tem ji je pomagal novinar Alex Tresniowski. Skupaj sta napisala tudi An Invisible Thread Christmas Story (2015) in Angels on Earth (2016).

NOVA KNJIGA DAVIDA WALLIAMSA - ENEGA NAJBOLJ PRILJUBLJENIH AVTORJEV ZA OTROKE TA HIP

V knjigi Vsi ti brezupno obupni otroci je zbranih deset zgodb o slinavem Slinku, cmeravi Cilki, ušivemu Šimetu, migetavi Minki, smrkavem Sandiju, nemarni Nedi, Branetu Udavu, pukajoči Punči, resnem Resniku in Zofiji na zofi. "Čeprav bodo zgodbe iz knjige na prvi pogled ponudile otrokom vrsto zamisli, kako naj postanejo še obupnejši, čeprav so nekateri že zdaj izjemno obupni, seveda ne gre za to. Potem ko pisatelj otroke spravi v huronski smeh, nagnusnim gravžarijam rad pripiše ob rob, zakaj je bolje počistiti sobo, ne ves čas ležati in buljiti v ekran," so zapisali pri založbi.

David Walliams(1971) je britanski pisatelj, komedijant in igralec. Ima 12,5 milijona prodanih knjig po svetu, prevedene so bile v 46 jezikov. Ostale njegove knjige, ki so še izšle pri Mladinski knjigi, so V naši šoli je kača, Babica barabica, Mihec milijarder, Tiranska leta ter Zlobna zobarka.

VPRAŠANJA IZ KOPALNICE - SLIKANICA, KI PRINAŠA ODGOVORE NA VSA VPRAŠANJA

Slikanica Vprašanja iz kopalnice prinaša igrive odgovore na vsa vprašanja, povezana s kopalnicami, stranišči in osebno higieno, skozi zgodovino in vse do današnjih dni. Opozarja pa tudi, da je voda, s katero je skrb za higieno neločljivo povezana, omejena dobrina in da moramo skrbeti tako zase kot za planet. Simpatično poučno branje za vse mlade radovedneže. Knjigo je ilustrirala avtorica sama, prevedla pa Tina Podržaj.

Poljska avtorica Krystyna Lipka-Sztarballo (1949) je po izobrazbi oblikovalka notranjih prostorov, poleg tega pa še ilustratorka otroških slikanic. Njene ilustracije so bile vključene v več kot 30 knjig, med njimi tudi v knjige tujih avtorjev.