Slovenija 2.10.2017 5:00

V Ljubljani dnevi slovenske muzikologije za širšo prepoznavnost stroke

Ljubljana, 2. oktobra - V Ljubljani se bodo danes začeli dnevi slovenske muzikologije. Ob svoji 25-letnici jih je skupaj z več institucijami pripravilo Slovensko muzikološko društvo, ki želi na ta način opozoriti javnost na dosežke stroke in njeno vpetost v širši slovenski glasbeni in kulturni prostor. V središču bodo stanovski Mantuanijevi nagrajenci.

Ljubljana. Glasbila, glasba, kontrabas. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, kontrabas.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V prve dneve slovenske muzikologije bo na različne načine vpeta večina dosedanjih prejemnikov nagrade, poimenovane po umetnostnem in glasbenem zgodovinarju Josipu Mantuaniju, ki jo prostovoljno strokovno združenje muzikologov in drugih posameznikov, ki delujejo na področju muzikologije, bienalno podeljuje od leta 2004.

Odprl jih bo pogovor s prepoznavnim imenom stroke, zaslužnim profesorjem Andrejem Rijavcem, prvim dobitnikom nagrade in tudi soustanoviteljem društva, ki je v zadnjem desetletju iz akademske sfere prestopil k prevajanju slovenske poezije v angleščino.

Z nizom dogodkov želi društvo do 5. oktobra ne le predstaviti dosežke stroke, temveč tudi spodbuditi k razmisleku o mestu in pomenu muzikologije v slovenskem prostoru. Takšna bo tudi današnja okrogla miza, na kateri bodo o aktualnih izzivih stroke razmišljali predstavniki različnih institucij, kot so muzikološki oddelek ljubljanske Filozofske fakultete, Cankarjev dom, Glasbena matica Ljubljana in Društvo slovenskih skladateljev.

Predstavljena bodo tudi konceptualna, metodološka in vsebinska vprašanja in dileme, s katerimi so se muzikologi soočali pri že nastalih oziroma nastajajočih najnovejših prikazih zgodovine slovenske glasbe, ki se vrstijo šest desetletij po izidu monumentalnega dela Dragotina Cvetka. Kakšne so bile te dileme in kako so jih reševali, bodo v sredo spregovorili Nataša Cigoj Krstulović, Darja Koter, Gregor Pompe in Jurij Snoj.

Poleg najvidnejših predstavnikov akademske muzikološke stroke se bodo v četrtek predstavile še štiri muzikologinje, od katerih je vsaka odmevno in prepoznavno zaznamovala svoje področje: Metoda Kokole znanost, Mira Voglar glasbeno pedagogiko in didaktiko, Monika Kartin glasbeni menedžment in Simona Moličnik radijski medij. Krona dogodkov bo medgeneracijsko srečanje, s katerim želi društvo prenesti sporočilo o hotenjih po medinstitucionalnem povezovanju.