Slovenija 3.10.2017 11:55

V Mali galeriji CD razstava Dejana Mijovića Peti letni čas

Ljubljana, 3. oktobra - V Mali galeriji CD je do 22. oktobra na ogled razstava fotografa Dejana Mijovića z naslovom Peti letni čas. Postavitev vključuje tri cikle v črno-beli tehniki, ki so nastajali v zadnjih petih letih, in sicer Moje korenine, Poletje našega življenja in V moji koži. Vse cikle je fotograf ustvaril po travmatičnem dogodku in v njih podal svoj spremenjen odnos do sveta.

Fotografinja Meta Krese je v besedilu k razstavi zapisala, da je Mijovićeva razstava v Cankarjevem domu (CD) avtobiografska, kar avtor ne skriva. "Naslov Peti letni čas je prispodoba, kot pravi sam avtor, za nov začetek, za njegovo povsem drugačno ustvarjanje po nesreči, ki ga je kot fotografa popolnoma spremenila in speljala v iskanje novih izraznih možnosti. Če bi bile njegove fotografije besede, bi najbrž zapisali, da gre za družinsko kroniko v najstrožjem pomenu, v kateri pripovedovalec v dognanem slogu odkritosrčno razkriva intimne, včasih že kar spotakljivo zaupne trenutke svojih prijateljev, sorodnikov in s tem tudi svoje," je poudarila.

Mijovićeve fotografije po besedah Mete Krese ponujajo dvomljive odprtosti, lažne igrivosti in še bolj lažne sreče. V svoji iskrenosti so močne, skoraj surove: "Daleč od tega, da bi bile nesramne do portretirancev, svoje bližnje opisuje spoštljivo, dostojanstveno s klasičnimi estetskimi prijemi. Vendar z značilnim, stilistično izbrušenim jezikom govori naravnost: Tako prijetno, pa tako naporno je to družinsko življenje, ga slišimo." Dodala je, da fotograf "dokumentira intenzivno, osvobajajoče".

S svojimi družinskimi fotografijami naključnim gledalcem odpira obzorja družinskih vezi, prijateljskih čustev, ki smo jih imeli ali pa smo si jih samo želeli. "In pravzaprav močno dvomim, da bodo te fotografije, pa čeprav so osebne, našle prostor v družinskih albumih. Njihov prostor je na razstavi," je sklenila Meta Krese.

Sevničan Dejan Mijović (1976) je samostojni novinar za fotografijo, pogodbeno zaposlen kot pomočnik urednika fotografije na spletnem portalu Delo.si. Diplomiral je iz predmeta Fotografija na Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF) s temo Psihološko-vizualni učinki različno postavljenih razstavnih fotografij. S fotografijo se ukvarja že 20 let.

Kot samostojni fotograf je dve leti delal na potniški ladji Navigator of the Seas, kot fotograf oziroma fotoreporter pa je sodeloval s številnimi slovenskimi mediji: Jano, Ono, Mladino, Slovensko tiskovno agencijo in Žurnalom ter fotografiral za številne naročnike.

Leta 2010 se je ponesrečil in ostal popolnoma hrom od vratu navzdol. Z neizmerno srečo, močno voljo in dolgoletno rehabilitacijo ter s še neizživeto željo po fotografiranju se je kot tetraplegik uspešno vrnil v fotografske vode ter imel že številne samostojne in skupinske razstave. Zadnja leta se nenehno izpopolnjuje pod mentorstvom v Parizu živečega mojstra fotografije slovenskih korenin Klavdija Slubana, ki mu je tudi svetoval pri izboru del in postavitvi razstave v CD. Poleg drugih nagrad je na svetovnem Nikonovem fotografskem natečaju leta 2014 prejel tretjo nagrado, so sporočili iz CD.