Slovenija 3.10.2017 5:00

Na Festivalu evropskega in mediteranskega filma kar 33 naslovov

Piran, 3. oktobra - V Piranu bodo drevi slovesno odprli letošnji Festival evropskega in mediteranskega filma. V okviru letošnjega festivala, osmega po vrsti, bodo prikazali 33 filmov, pri katerih je sodelovalo kar 22 različnih držav. Kot vsako leto bodo izpostavili eno od evropskih kinematografij, letos bo na vrsti filmska produkcija Velike Britanije.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Že od vsega začetka je osnovni namen festivala približati kakovostni evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske. Tako festival vsako leto gledalcu ponudi sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov. Posebno pozornost festival namenja tudi programu za otroke in mladino, filmske projekcije pa nadgradijo s srečanji z avtorji ali strokovnjaki s področij, ki se jih film tematsko loteva, so sporočili organizatorji.

V sklopu drevišnje slovesnosti bodo podelili nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu direktorju sarajevskega filmskega festivala Mirsadu Purivatri. Na zaključni slovesnosti v soboto pa bodo razglasili tudi letošnje nagrajence. Poleg nagrade za najboljši film festivala in nagrade Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije bodo častnemu gostu večera Borisu Cavazzi podelili nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu.

Ob filmih se sicer obeta še vrsta drugih dogodkov, od delovnih srečanj in konferenc, povezanih s filmsko tematiko, do pogovorov s slovenskimi režiserji.