Slovenija 3.10.2017 9:07

V Kranju osrednja prireditev 6. mednarodnega festivala likovnih umetnosti

Kranj, 3. oktobra - V okviru 6. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj, ki se je začel že 28. septembra, bodo danes ob 17. uri odprli osrednjo razstavo 73 umetnikov, ki je razdeljena na več razstavnih prostorov v središču Kranja. Poleg tega bodo podelili tudi priznanje Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za življenjsko delo.

Kranj. 6. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
6. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kranj. Umetniški vodja Mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj Klavdij Tutta. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Umetniški vodja Mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj Klavdij Tutta.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Šesti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, ki ga s podporo Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter v sodelovanju z ZDSLU in Gorenjskim muzejem pripravlja Likovno društvo Kranj, poteka na temo simbola, znaka in barve. To združuje raznovrstne avtorske pristope in prakse, je na predstavitvi festivala na novinarski konferenci minuli teden povedal umetniški vodja festivala Klavdij Tutta.

"Pri snovanju festivala sem ideje usmeril h kvaliteti predstavljenih ustvarjalcev in njihovih likovnih del, hkrati pa je bilo pomembno, da so se izbrali avtorji, ki se zelo razlikujejo v svoji interpretaciji. Prav tako je bil pri izbiri pomemben faktor njihova raznovrstnost in umeščenost v čas in prostor, ki ga živimo," je poudaril in dodal, da festival vključuje različne likovne prakse, kot so slikarstvo, grafika, objekti, instalacije, fotografija, modno oblikovanje in arhitektura.

Razstave se razprostirajo na 17 lokacijah po Kranju. Gorenjska prestolnica namreč nima enega velikega razstavnega prostora, ki bi bil lahko jedro prireditve, ima pa vrsto malih. Kot ugotavlja Tutta, je to morda tudi prednost, saj imajo mali prostori svoj šarm. V njih lahko namreč obiskovalci lažje dojamejo celoten prostor in tudi njegovo arhitekturo.

Prve posamične razstave so odprli že v četrtek in petek. Osrednji dogodek festivala pa bo današnje odprtje razstave 73 avtorjev. To bo potekalo na Glavnem trgu, odprtje festivala pa bo v Gorenjskem muzeju. Sam festival, na katerem bodo organizirana tudi strokovna vodenja po razstavah, bo trajal vse do 5. novembra.

Poleg osrednje razstave so oziroma bodo na festivalu na ogled posamezne tematske razstave, med katerimi so razstave japonskih, zagrebških in avstrijskih umetnikov, Alpe - Jadran krpanke in lokalna likovna produkcija. Na letošnjem festivalu svoje delo predstavlja 131 umetnikov iz 21 držav. Poleg številnih evropskih držav in že omenjene Japonske je zastopana tudi Mehika.

Ob odprtju festivala bodo danes podelili tudi priznanje ZDSLU za življenjsko delo, ki bo šla tokrat v roke akademski slikarki Anki Krašna. Kot je dejala, jo je nagrada kar malo presenetila, a tudi zelo počastila, še posebej zato, ker gre za stanovsko nagrado. "Umetniki sicer ne delamo za nagrade, delamo zase in za ljudi, ki jih imamo radi ter bi jim radi pokazali delček naše notranjosti. Smo pa seveda vedno veseli nagrade," je poudarila.