Svet 4.10.2017 5:00

Na osiješki univerzi uvedli študij tamburice

Zagreb, 4. oktobra - Na umetniški akademiji v Osijeku so z novim študijskim letom uvedli študij tamburice, s čemer so tradicionalno ljudsko strunsko glasbilo uvrstili v akademsko družino. Študij tamburice v Osijeku je prvi na svetu, v prvi letnik je vpisanih več kot 30 študentov, je povedal profesor z osiješke univerze Davor Bobić.

Od pobude za uvedbo študija tamburice do vpisa prvih študentov je minilo osem let, v tem obdobju pa so se pojavljala številna nestrinjanja znotraj hrvaške akademske skupnosti, je spomnil Bobić. Uvedbo študija tamburice so denimo ovirali pomisleki, da gre za folklorno glasbilo, ki je bolj primerno za poroke in gostinske lokale ter si ne zasluži akademskega statusa.

Bobić je prepričan, da študij tamburice predstavlja zgodovinski dogodek v hrvaškem glasbenem šolstvu ter opominja, da so akademski status dobile tudi škotske dude in španska flamenco kitara, ki so prav tako veljali za ljudska glasbila, je pisal Jutarnji list. Uvedba študija tamburice v Osijeku je tudi logična poteza, ker je glasbilo najbolj priljubljeno ravno na vzhodu države, v Slavoniji in Baranji.

Interes za diplomski univerzitetni študij tamburice na akademiji presega predvidenih 30 mest. Bobić je dejal, da se za študij zanimajo tudi hrvaški izseljenci, ki bi radi otroke poslali v Osijek. Kot je dodal, so za pomoč prosili univerzo v srbskem Kragujevcu, kjer v naslednjem študijskem letu prav tako nameravajo zagnati študij tamburice.