Svet 3.10.2017 12:53

V Abu Dabiju mesec slovenske umetnosti

Abu Dabi, 3. oktobra - V Abu Dabiju se je 30. septembra z razstavo slovenskih umetnikov zaključil mesec slovenske umetnosti. Pri projektu je sodelovalo pet izbranih umetnikov: Klemen Brun, Barbara Demšar, Maša Gala, Jože Šubic in Aljaž Vidrajz. Razstava bo na ogled do konca oktobra.

Projekt organizira Abu Dabi Art Hub, ki vsak mesec gosti umetnike iz različnih držav. V okviru svojih rednih aktivnosti ljubiteljem umetnosti vsak mesec predstavijo drugo državo ali temo. Slovenski umetniki, ki so bili izbrani na razpisu, so navdušili povabljence razstave.

"Slovenski umetniki so pokazali izjemen talent. Pokazali so različne tehnike, s katerimi ustvarjajo ta izjemna dela. Slovenski mesec je vsekakor eden izmed najbolj uspešnih med vsemi, ki smo jih organizirali", je povedal Ahmed Al Yafei, ustanovitelj projekta Art Hub.

Umetniki so v času ustvarjanja bivali v Abu Dabijski rezidenci, poleg tega pa so si ogledali tudi mestne znamenitosti, med njimi puščavo Liwa, za katero so menili, da gre za enega najlepših krajev v Združenih Arabskih Emiratih ter da bi vsak umetnik moral tja po navdih, je sporočila pobudnica za rezidenco slovenskih umetnikov, profesorica v Abu Dabiju Nataša Slak Valek.

"Umetniki so se zelo izkazali, zanimanje za njihova dela je izjemno, poleg tega pa je s pojavljanjem v lokalnih medijih skozi projekt veliko prepoznavnosti dobila tudi država Slovenija," je še sporočila pobudnica rezidence. Med drugim je še izpostavila obžalovanje, da Slovenija ni prepoznala promocijske priložnosti, saj se dogodki, kot je ta, običajno izkoriščajo v gospodarske in promocijske namene.