Slovenija 3.10.2017 14:44

Z mednarodno konferenco začetek 8. bienala slovenskega oblikovanja Brumen

Ljubljana, 3. oktobra - Z mednarodno konferenco v Kinu Šiška se danes začenja 8. bienale slovenskega oblikovanja Brumen. Na konferenci bodo člani mednarodne žirije predstavili svoje oblikovalske dosežke in jih teoretsko nadgradili s predavanjem. Podelitev nagrad Brumen in odprtje pregledne razstave slovenskega oblikovanja bo 24. oktobra v Narodni galeriji.

Konferenco bo odprl Felix Pfäffli iz Švice s predavanjem z naslovom Kako pripraviti burger?. Pfäffli je vsestranski oblikovalec, ki uspešno vodi pot med delom za multinacionalke, kot sta Nike in Google, ter manjšimi lokalnimi kulturnimi institucijami. Program bo nadaljevala ilustratorka, oblikovalka plakatov, identitet in zidnih poslikav Paula Troxler s predavanjem Ves svet v mojih rokah.

Izjemni španski infografik Jaime Serra bo svoj proces oblikovanja predstavil na predavanju z naslovom Dejstva in resnice, za njim bo mlad avstrijski oblikovalec Kurt Glänzer predstavil način dela v svojem studiu, odnose znotraj ekipe in do naročnikov v predavanju Bruch - brez naslova. Oblikovalec črkovnih vrst Henrik Kubel pa bo predstavil svoje odmevne projekte; med njegovimi naročniki sta časopisa The New York Times in The Independent.

Ocenjevanje prijavljenih projektov se je začelo v ponedeljek in poteka še danes. Projekti, uvrščeni na bienale, bodo razglašeni 6. oktobra, slovesna podelitev nagrad Brumen, najvišjih nacionalnih oblikovalskih nagrad, pa bo v Narodni galeriji odprla pregledno razstavo uvrščenih in nagrajenih projektov. Na razstavo, na ogled do 26. novembra, se bodo uvrstila dela, ki so po presoji žirije najboljša tako vsebinsko kot sporočilno in izvedbeno.

V sklopu bienala bo 14. novembra na Gospodarski zbornici Slovenije potekalo tudi srečanje z gospodarstveniki. Na štirih predavanjih in delavnici pod skupnim naslovom In kaj lahko oblikovanje ponudi gospodarstvu? bodo mednarodno delujoči oblikovalci predstavili prednosti oblikovalskega mišljenja za razvoj podjetij v procesu digitalizacije in novih tehnologij.

Ob koncu bienala pa bo izšel katalog z vsemi uvrščenimi deli ter s podrobnejšo predstavitvijo nagrajencev in dobitnika velike nagrade Brumen, so sporočili iz Fundacije Brumen, ki organizira bienale.