Slovenija 4.10.2017 11:26

V Krškem festival ob 500-letnici protestantizma

Krško, 4. oktobra - V Krškem se drevi v okviru 500-letnice protestantizma, ki jo glede na to, da je tam živelo več vidnejših osebnosti omenjenega obdobja, obeležujejo z vrsto prireditev, začenja štiridnevni festival Tudi mi bi goreli. Vseboval bo predavanje o takratnem jeziku, literarni večer, filmsko premiero in odprtje državne tematske razstave keramike.

Festival je v sodelovanju s Kulturnim domom Krško ter Društvom keramikov in lončarjev Slovenije pripravilo krško kulturno umetniško društvo Liber.

V Mencingerjevi hiši v zgodovinskem krškem jedru ga bo drevi ob 18. uri uvedlo predavanje Kako so uporabljali jezik v 16. stoletju in kako je nastala prva slovenska slovnica, predaval bo jezikoslovec in literarni zgodovinar Kozma Ahačič.

V krškem Vintage baru bodo nato v četrtek zvečer pripravili literarni večer članov kulturno umetniškega društva Liber - s Tamaro Vonta, Saro Vizler, Miroslavom Tičarjem, Ano Rostohar, Branko Pirc, Marijo Hrvatin in Stanko Hrastelj.

V petek v klubu Kulturnega doma Krško pripravljajo premiero kratkega filma Tvoj prijatelj, Strah Mateja Gačnika in pogovor z ustvarjalci, v soboto pa bodo festival v atriju Mencingerjeve hiše zaključili z odprtjem državne tematske razstave keramike.

"Če bi kdo od nas nemara pred stoletji gorel na grmadi, je danes drugače, danes gori naša strast. Pridite se pogret!" so še sporočili prireditelji.

V Krškem, ki je med drugim znano po dveh vidnejših osebnostih iz obdobja protestantizma, po prevajalcu Biblije Juriju Dalmatinu (1547-1589) in piscu prve slovenske slovnice Adamu Bohoriču (1520-1598), so v okviru letošnjega obeleževanja 500-letnice tega reformacijskega gibanja pripravili niz prireditev. Na pobudo občine so se pri njih združili številne tamkajšnje kulturne ustanove in društva.

Koordinatorka projekta Polona Brenčič iz krške Valvasorjeve knjižnice je ob napovedi obeleževanja omenjene obletnice napovedala, da se bo do konca leta skupaj zvrstilo nekaj več kot 20 prireditev, s katerimi se skušajo dotakniti številnih vidikov slovenskega protestantizma, hkrati pa osvetliti dogajanje pred pol stoletja in pomen tega gibanja.

Z obeleževanjem omenjene obletnice želijo tudi ob ohranjanju kulturne dediščine in krajevni promociji predvsem krepiti zavest različnih generacij o tem pomembnem reformacijskem gibanju, je še povedala Polona Brenčič.