Svet 5.10.2017 6:00

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu Slovenija s svojim literarnim vrtom

Frankfurt, 5. oktobra - Slovenske založbe se bodo pod okriljem Javne agencije RS za knjigo tudi letos predstavile na največjem mednarodnem knjižnem sejmu na svetu, ki se v nemškem Frankfurtu začne čez teden dni. Na slovenskem razstavnem prostoru, zasnovanem kot literarni vrt, se bodo predstavile štiri založbe, dve pa bosta na sejmu imeli svojo stojnico.

Ljubljana. Knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z javne agencije za knjigo, se bo Slovenija letos v Frankfurtu predstavila s prenovljeno in povečano stojnico, s katero se bo prostor za razstavljene knjige in sestanke povečal na 80 kvadratnih metrov. Na njej bodo s svojo mizo sodelovale založbe Miš, Sodobnost, Goga in Pivec, Mladinska knjiga in Beletrina pa se bosta na sejmu predstavili s samostojno stojnico.

V slovenskem sejemskem prostoru se jezik povezuje z naravo. Pesnica in arhitektka Lucija Stupica si ga je zamislila kot literarni vrt, pri čemer se je, kot je pojasnila, spopadla z izzivom, "kako odpreti čute, ki spremljajo sprehod po knjigah, sprehod po gozdu, gozdu besed, kako prebuditi polifonijo čutov, ko se obiskovalec zadrži ob enem od petih dreves in drsi s pogledom med policami z naslovi otroške literature, nagrajenih avtorjev ali prevodne literature, ko odpre knjigo in prebere nekaj vrstic".

Na slovenski stojnici bodo po navedbah javne agencije za knjigo obiskovalci lahko prisluhnili tudi zvočnemu posnetku poezije slovenskih pesnic in pesnikov v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. Kompilacija vključuje trideset različnih avtorjev in avtoric in jo bodo še dopolnjevali. Nastanek posnetka je omogočil Radio Slovenija.

Sejem bo obiskala delegacija ministrstva za kulturo z ministrom Tonetom Peršakom na čelu in državno sekretarko Damjano Pečnik, pa še veleposlanik v Berlinu Franci But in vodja slovenskega kulturno-informacijskega centra v Berlinu Gregor Jagodič. Udeležili se bodo slavnostnega odprtja sejma, dan kasneje pa bo Peršak gost srečanja kulturnih ministrov EU.

Na sejmu se bo sicer med sredo in soboto zvrstilo šest slovenskih dogodkov na šestih različnih sejemskih odrih.

Bliža se tudi največji avstrijski literarni dogodek Buch Wien 2017, ki bo na Dunaju med 8. in 12. novembrom. Prireditve bodo potekale po vsem mestu, osrednji prostor dogajanja pa bo dunajsko sejmišče v Dvorani D, kjer bo tudi slovenska nacionalna stojnica. Na različnih dogodkih na sejmu in v mestu bo nastopilo 16 avtorjev in avtoric, med drugim bodo na posebnem dogodku predstavili aktualne slovenske otroške knjige.