Svet 6.10.2017 5:00

Razstava o Davidu Bowieju prihodnje leto še v New Yorku

New York, 6. oktobra - Retrospektivna razstava o legendarnem pevcu Davidu Bowieju, ki so jo leta 2013 odprli v londonskem muzeju Victoria in Albert in ima za sabo številna mednarodna gostovanja, prihaja v New York. Mesto, kjer si je preminuli Bowie ustvaril svoj dom, bo zadnja postaja turneje razstave. Po napovedi muzeja Brooklyn jo bodo odprli marca prihodnje leto.

Velika Britanija, London. Pop legenda David Bowie. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Pop legenda David Bowie.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava David Bowie Is, ki je od odprtja v londonskem muzeju Victoria in Albert pritegnila skoraj 1,8 milijona obiskovalcev po vsem svetu, bo v newyorškem muzeju Brooklyn na ogled med 2. marcem in 15. julijem prihodnje leto, na svoji spletni strani navaja muzej.

Raziskuje tako glasbenikov ustvarjalni proces kot tudi njegov vpliv na umetnost in kulturo. Med drugim zaobjema njegovo sodelovanje z umetniki s področja mode, zvoka, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma. Med 300 eksponati so instrumenti, kostumi, risbe, rokopisi pesmi ter zapisi iz glasbenikovega dnevnika.

Tudi končna razstava bo z vseh zornih kotov osvetlila življenje britanske ikone, ki se je z ženo Iman v New Yorku naselil v 90. letih, a bo hkrati vključevala predmete, ki se v gostujočih mestih še niso pojavili. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je razstava že gostovala v Berlinu, Chicagu, Melbournu, Parizu, Sao Paulu, Tokiu in Torontu, trenutno pa zanjo skrbi Museo del Disseny v Barceloni.

Retrospektiva londonskega muzeja Victoria in Albert, posvečena glasbenemu kameleonu, ki je zaradi raka umrl dva dni po 69. rojstnemu dnevu, je postala najbolje obiskana razstava v zgodovini muzeja. Samo na odprtju jo je obiskalo 312.000 ljudi.