Slovenija 5.10.2017 13:08

V Španskih borcih plesno-gledališka predstava o Spinozi

Ljubljana, 5. oktobra - V Španskih borcih bo nocoj ob 20. uri premiera plesno-gledališke predstave Spinoza v režiji Barbare Novakovič Kolenc, nastala po delu o Spinozi mladega makedonskega avtorja Goceta Smilevskega. Skozi celoten roman avtor poudarja in udejanja Spinozovo filozofijo, od substance zavračanja afektov do krepostnosti.

Predstava prinaša v slovenski prostor aktualne teme, o katerih je že v 17. stoletju razmišljal filozof Baruch Spinoza: svoboda, afektirano, narava, Bog in človekovo bistvo. Za Spinozov čas je bilo značilno povezovanje likovnih zvrsti in njihovo združevanje v celostne baročne umetnine.

Uprizoritev sestoji iz desetih sekvenc, ki so nanizane okoli središča kot biseri na ogrlici. Dramsko strukturo gradi pet akrobatskih točk, ki Spinozi ponujajo možnost, da na novo odigra svoje življenje. Filozof je v predstavi primerjan z akrobatom, ki hodi po vrvi, se vihti na trapezu in izgine v eni od svojih najljubših točk. Spinoza ima na izbiro pet ključnih situacij, ki bi lahko spremenile tok njegovega življenja.

"Osnova gledaliških postopkov bo matematika kot jezik narave ter bolj določno geometrija in optika s poudarkom na zrcaljenju, konveksnem in konkavnem, nihanju," so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Predstava v režiji Barbare Novakovič Kolenc je nastala v sodelovanju zavoda Muzeum, zavoda En-Knap ter SNG Opera in balet Ljubljana. Za oblikovanje prostora je poskrbela Vlatka Ljubanović, za črno-belo kostumografijo Leo Kulaš, pod glasbo pa se podpisujeta mlada ustvarjalca Dario Nožič Serini in Luka Lah. V predstavi nastopajo Goran Tratar, Olga Kori, Manca Krnel, Blaž Šef, Maruša Majer, Manca Krnel in Mateja Rebolj.

Spinoza je drugi del dvoletnega projekta. Lani je prav tako v režiji Barbare Novakovič Kolenc nastal prvi del, performans Spinozova leča, ki se ukvarja s Spinozovimi dognanji o optiki in filozofiji.

Ponovitev predstave bo sledila v petek ob 20. uri.