Slovenija 6.10.2017 5:00

Na Mali sceni MGL premiera predstave Vrh ledene gore

Ljubljana, 6. oktobra - Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera predstave Vrh ledene gore. Prvo slovensko uprizoritev detektivske drame španskega dramatika Antonia Tabaresa je na oder postavila mlada režiserka Mojca Madon. Tabares se v svoji igri loteva tematike samomorov zaradi pritiskov na delovnem mestu.

Ljubljana, MGL. MGL. Arhiv STA. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, MGL.
MGL.
Arhiv STA.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedala Mojca Madon, za katero je to prva režija v profesionalnem gledališču, je besedilo napisano zelo filmsko. Zato se je trudila, da "gledališki jezik ne bi preveč uničil tega detajlnega filmskega jezika". Predstavo so tako postavili znotraj filmskega realizma, tudi igra je zelo detajlna, zelo filmska.

Tabaresovo besedilo je po besedah dramaturginje Anje Krušnik Cirnski nastalo kot odmev nenadnega porasta samomorov po začetku gospodarske krize leta 2008. Tabares je za osnovo vzel Renaultov primer, kjer so se v letih 2006 in 2007 ubili trije delavci. Vendar pa Renault ni bil osamljen primer, podobo se je dogajalo v France Telekomu, Peugeotu in ponekod drugod.

Dogajanje igre je postavljeno v večje špansko mesto, kjer se v stavbi uspešnega podjetja Technocenter v petih mesecih med zaposlenimi zgodijo trije samomori. Multinacionalka s sedežem v Madridu, katere del je podjetje, pošlje eno svojih vodilnih, da neposredno pridobi čim več podatkov in napiše interno poročilo.

Kot so zapisali v gledališču, Tabares postreže z napeto detektivko, ki se v prvem delu ukvarja predvsem s tremi samomori, v drugem pa seže pod površje problema in se nevarno približuje breznu problematike, kjer so absolutni zaključki preveč preprosti, da bi ponujali prave rešitve. Tako kot obravnava razmere v sodobni zahodni družbi, se z enako zavzetostjo poglablja tudi v človeško nrav.

V predstavi igrajo Mirjam Korbar Žlajpah, Lotos Vincenc Šparovec, Miranda Trnjanin k.g., Jernej Gašperin, Boris Kerč in Tanja Dimitrievska. Prevod podpisuje Ignac Fock, za likovno podobo uprizoritve sta poskrbela scenograf in oblikovalec svetlobe Dorian Šilec Petek ter kostumografka Tina Bonča, za zvočno podobo pa avtor glasbe Luka Ipavec in lektorica Maja Cerar.

Španski dramatik Antonio Tabares prihaja s Kanarskih otokov. Za igro Vrh ledene gore je leta 2011 prejel nagrado Trisa de Moline in leta 2012 nagrado replica. Igra je bila premierno uprizorjena leta 2014 v Madridu, leta 2016 pa je doživela filmsko upodobitev.