Na hitro prelistano 7.10.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. oktobra - Pri založbi Morfemplus je izšlo enciklopedično delo Temačna zgodovina Katoliške cerkve avtorja Michaela Kerrigana, pri založbi Modrijan so izdali priročnika Kradi kot umetnik ter Pokaži svoje delo! avtorja Austina Kleona, pri Mladinski knjigi pa slikanico V naši šoli je kača! Davida Walliamsa z ilustracijami Tonyja Rossa.

Ljubljana. Knjiga Temačna zgodovina katoliške cerkve. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Temačna zgodovina katoliške cerkve.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Austina Kleona Kradi kot umetnik. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Austina Kleona Kradi kot umetnik.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Austina Kleona Pokaži svoje delo!. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Austina Kleona Pokaži svoje delo!.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga Davida Walliamsa V naši šoli je kača. Foto: Mladinska knjiga/STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga Davida Walliamsa V naši šoli je kača.
Foto: Mladinska knjiga/STA

DRUGAČEN VPOGLED V ZGODOVINO KATOLIŠKE CERKVE

Pri založbi Morfemplus so izdali enciklopedijo Temačna zgodovina Katoliške cerkve, podnaslovljeno Razkoli, vojne, inkvizicija, lov na čarovnice, škandali, korupcija, ki jo podpisuje britanski avtor Michael Kerrigan in v njem razkriva "neslavno plat krščanske vere". "Z 1,2 milijarde članov je Katoliška cerkev ena najstarejših ustanov na svetu, igrala pa je tudi ključno vlogo v razvoju zahodne civilizacije. A med vzponom od judovske sekte do svetovne vere je bila tako preganjana kot preganjalka; postala je močna, a polna korupcije; pridigala je moralno čistost, a so jo zaznamovali škandali zaradi zlorab. Od preganjanja zgodnjih kristjanov v starodavnem Rimu, mimo grozot protikrivoverskega lova na čarovnice Velikega inkvizitorja Torquemade do papeških povezav z nacisti med drugo svetovno vojno," so zapisali pri založbi. Knjiga Temačna zgodovina Katoliške cerkve po navedbah založbe pripoveduje tudi "zgodbo o krivovercih in pogromih, materi Tereziji in duhovnikih mučencih, papeških čistkah in pokvarjeni duhovščini, lažnih prerokih in papežih brez vere". Delo je opremljeno s 180 fotografijami, slikami in ilustracijami.

Kerrigan (1959) je avtor številnih knjig, med drugim je v enem od predhodnih del že predstavil ilustrirano zgodovino katolicizma. V slovenščini so poleg Temačne zgodovine Katoliške cerkve izšla še njegova dela Kako so živeli, Stari vek: 900 pr. n. št. - 430 n. št., Zgodnji srednji vek: 907 n. š. - 1154 n. š., Stari Rim in rimsko cesarstvo ter Stara Grčija in Sredozemlje.

PRILJUBLJENA PRIROČNIKA O PREBUJANJU USTVARJALNOSTI AUSTINA KLEONA

Pri založbi Modrijan so skupaj izdali priročnika, ki ju podpisuje ameriški pisatelj in umetnik Austin Kleon (1983). V prvem delu Kradi kot umetnik oziroma 10 stvari, ki ti jih nihče ni povedal o ustvarjalnosti Kleon sporoča, da nas ustvarjalnost obkroža, samo "ukrasti jo je treba" in ob tem biti, kar si. "Tista romantična predstava o ustvarjalnem geniju, ki se drogira in se potika naokrog in spi z vsemi, je že zastarela," je zapisal. Pri založbi menijo, da je delo Kradi kot umetnik, ki ga je prevedla Maja Novak, "nekakšen manifest digitalne dobe".

Ko so Kleona prosili, naj pripravi govor za študente na kolidžu v New Yorku, je povzel 10 načel, o katerih si je želel, da bi jih sam slišal, ko si je utiral poklicno pot. Posnetek govora je pritegnil množično pozornost na socialnih omrežjih, Kleon pa se je odločil načela podrobneje predstaviti v knjigi. "Nastal je zabaven, praktičen, vzpodbuden in nadvse izviren priročnik, prežet z novimi spoznanji in resnicami o kreativnosti: nič ni izvirno, prepusti se vplivom, zbiraj ideje in jih na novo premisli, da bi našel svoj stil. Bodi razumen, izogibaj se zadolženosti in ne tvegaj dolgčasa," so povzeli pri založbi.

Hkrati s priročnikom Kradi kot umetnik je v slovenščini v prevodu Andreja E. Skubica izšlo še njegovo nadaljevanje Pokaži svoje delo!. Drugo Kleonovo delo je usmerjeno v to, kako postati (po)znan. Knjiga razbija mit o samotnem umetniku ter kreativcem, pisateljem in umetnikom, kar smo po avtorjevem načelu pravzaprav vsi, kaže pot do novih prostorov, kjer je mogoče pokazati svoje darove. Deset praktičnih, zabavno prikazanih načel, ki se jih je dobro držati pri iskanju občinstva v digitalni dobi, je avtor pospremil s svojim umetniškim delom in izvirnimi skicami. "Opogumljajoč priročnik za vsakogar, ki se sprašuje, kako spraviti svojo robo na svetlo in kaj narediti, da ga bodo opazili," so presodili pri Modrijanu.

NOVA ZABAVNA WALLIAMSOVA SLIKANICA O KAČI V ŠOLI

Pri Mladinski knjigi so slikaniško bero popestrili z delom V naši šoli je kača! priljubljenega britanskega otroškega in mladinskega avtorja Davida Walliamsa (1971), ki jo je z ilustracijami opremil večkrat nagrajeni britanski ilustrator Tony Ross (1938). Glavna junakinja slikanice je Miranda, deklica, ki je bila rada nekaj posebnega. Zato na dan, ko so otroci lahko prinesli v šolo domače ljubljenčke, ni prinesla kanarčka ali mucka, ampak pitonko Penelopo. Otroci so se s kačo lepo igrali, dokler ni prišla ravnateljica, prepovedala kači zadrževanje v šoli in jo zaprla v pisarno. Penelopa se seveda ni strinjala z njo. Zabava se je komaj zdaj dobro začela, so vsebino povzeli pri založbi. Zabavno slikanico o nabriti deklici je poslovenil Milan Dekleva.