Slovenija 6.10.2017 10:08

Big Band RTV Slovenija z novim koncertnim ciklom v SiTi Teatru

Ljubljana, 6. oktobra - Big Band RTV Slovenija bo nocoj ob 20. uri začel novo, tretjo abonmajsko sezono koncertnega cikla v SiTi Teatru. Do aprila 2018 bo na sporedu šest koncertov, na katerih bodo nastopili številni glasbeni gostje. Prvi koncert bo posvečen 80-letnici rojstva jazzovskega pianista, skladatelja in dirigenta Jožeta Privška.

Na današnjem koncertu bo tako mogoče prisluhniti Privškovim največjim uspešnicam ter instrumentalnim skladbam. Projekt Trenutki z Jožetom Privškom je namenjen predvsem vokalnemu jazzovskemu opusu tega pianista in skladatelja, ki je marsikomu precej neznan. Nastopila bo solistka Nina Strnad, orkestru pa bo dirigiral saksofonist Lenart Krečič.

Drugi koncert, 17. novembra, je posvečen 70-letnici bobnarja Big Banda RTV Slovenija Ratka Divjaka, ki bo po štirih letih ponovno zaigral z ansamblom. V svoji 30-letni karieri pri orkestru je kot vodilni bobnar odigral vrsto nepozabnih koncertov in posnel veliko število skladb. Med drugim je dolga leta igral pod vodstvom pokojnega mojstra Privška. Na koncertu bodo predstavljeni predvsem Privškovi aranžmaji znanih jazzovskih standardov.

V petek, 22. decembra, bo na sporedu že tradicionalni božični koncert big banda. Tokrat bodo nastopili s tremi mladimi ter talentiranimi pevkami: Uršo Mihevc, Sašo Lešnjek in Simono Plut. Dirigent bo Tadej Tomšič.

V novem koledarskem letu 2018 bo četrti koncert 19. januarja, ko se bo ansamblu na odru pridružil nadarjeni slovenski igralec Klemen Slakonja. Organizatorji obljubljajo, da bodo skupaj z dirigentom Lojzetom Kranjčanom ustvarili glasbeno komedijo presenečenj.

Naslednji koncert Swing revival bo 16. marca v znamenju 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ko so orkestri zvenečih imen, kot so Glenn Miller, Benny Goodman in Count Basie, blesteli v plesnih dvoranah in povzročili pravo swingovsko evforijo. Kot gost bo nastopil slovenski swing bobnar Gašper Bertoncelj, ki živi in ustvarja v tujini.

Koncertni cikel se bo zaključil 13. aprila, ko se bo Big Bandu RTV Slovenija prvič v svoji karieri na odru pridružila mlada avtorica in pevka švedskih korenin Marina Martensson. Njene raznolike in razgibane skladbe in nekatere priredbe znanih ustvarjalcev bo orkestriral in glasbeno obdelal Aleš Avbelj, ki bo pri tem projektu tudi vodja orkestra. Večer bo v znamenju soula in jazza, so sporočili z RTV Slovenija.