Svet 7.10.2017 6:00

Za nominacijo za tujejezičnega oskarja se letos poteguje 92 filmov

Los Angeles, 7. oktobra - Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik je sporočila, da se v letošnjo bitko za nominacijo za tujejezičnega oskarja podaja rekordnih 92 držav, piše francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi tudi Slovenija s filmom Rudar režiserke Hanne Slak, ki je na 20. Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade vesna, tudi za režijo.

ZDA, Los Angeles. Filmska nagrada oskar. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, Los Angeles.
Filmska nagrada oskar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Med letošnjimi filmskimi kandidati, ki so vzbudili največ zanimanja, so: First They Killed My Father, kamboški film v režiji Angeline Jolie, francoska drama BPM (Beats Per Minute) režiserja Robina Camilla, libanonski film The Insult, pod katerega se je podpisal režiser Ziad Doueiri in norveška fantazijska drama Joachima Triera z naslovom Thelma. Švedska satirična drama The Square režiserja Rubena Ostlunda, nepričakovana zmagovalka filmskega festivala v Cannesu, je prav tako v igri za nominacijo.

Med državami, ki se prvič potegujejo za nominacijo, so Haiti s filmom Ayiti Mon Amour, Laos z grozljivko Dearest Sister in Sirija z dokumentarcem Little Gandhi.

Slovenija se v boj za nominacijo podaja s celovečercem Rudar v režiji Hanne Slak, ki je navdihnjen z resnično zgodbo zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in z njegovo avtobiografijo Nihče. V filmu Alić, doma iz Srebrenice, že dolga leta službuje v zasavskem rudniku, ki je naprodaj. Uprava odpušča delavce in zapira neaktivne rove, Aliću pa zaupa nenavadno nalogo: raziskati mora rov, ki je zaprt že od konca druge svetovne vojne, in čimprej napisati poročilo, da v njem ni ničesar. Rudar se v filmu bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev.

Film Rudar je že dober teden na rednem sporedu slovenskih kinematografov. Poleg režiserke Hanne Slak je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu vesno pobral tudi glavni igralec Leon Lučev, film Rudar pa je prejel še vesno za montažo.

Lani je oskarja za tujejezični film prejel iranski režiser Asghar Farhadi za film The Salesman. Podelitve se ni udeležil zaradi nestrinjanja z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, da se sedmim muslimanskim državam, med njimi Iranu, prepove vstop v ZDA.

Nominiranci bodo znani 23. januarja 2018, zmagovalca bodo razglasili na podelitvi oskarjev 4. marca.