Slovenija 7.10.2017 9:00

Muzej mineralov Remšnik del prireditve Dolga noč muzejev

Radlje ob Dravi, 7. oktobra - Koroški pokrajinski muzej se s svojim Muzejem mineralov Remšnik tudi letos pridružuje prireditvi Dolga noč muzejev, ki v noči s sobote na nedeljo poteka po vsej Avstriji. V muzeju na Remšniku bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo Minerali Zoisovih rudnikov na zahodnem Pohorju, nato pa bodo vse do 1. ure v nedeljo potekali vodeni ogledi.

Dolga noč muzejev (Lange Nacht der Museen) je v Avstriji že tradicionalna prireditev, ko muzeji in galerije odprejo vrata za vse ljubitelje kulture, ki radi ponočujejo. Z enotno vstopnico po ceni šest evrov in brezplačno za otroke do 12. leta starosti lahko obiskovalci vstopijo v avstrijske muzeje in galerije ter tudi v Muzej mineralov Remšnik, s katerim se Koroški pokrajinski muzej avstrijski prireditvi letos pridružuje tretjič zapored.

V muzeju mineralov bodo ob 18. uri odprli razstavo Minerali Zoisovih rudnikov na zahodnem Pohorju. Avtor razstave je Zmago Žorž, ki že več kot 30 let raziskuje mineralno bogastvo Pohorja in Kozjaka in je član avstrijskega društva Joanneum Verein Sektion: Mineralogie v Gradcu ter Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije.

Od 19. ure dalje bodo potekala vodenja po muzeju, obiskovalci si bodo lahko med drugim pod lupo in z mikroskopom ogledali 65 vrst mineralov, najdenih na območju remšniških rudnikov, so sporočili iz Koroškega pokrajinskega muzeja.