Slovenija 9.10.2017 12:40

Borštnikov prstan letos prejme igralka Saša Pavček

Maribor, 9. oktobra - Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Saša Pavček, so danes sporočili organizatorji 52. festivala Borštnikovo srečanje, ki ga bo Maribor gostil med 20. in 29. oktobrom.

Maribor. Novinarska konferenca pred začetkom 52. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru. Direktor SNG Maribor Danilo Rošker in v.d. umetniškega direktorja Ksenija Repina. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred začetkom 52. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru.
Direktor SNG Maribor Danilo Rošker in v.d. umetniškega direktorja Ksenija Repina.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred začetkom 52. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru. Borštnikov prstan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred začetkom 52. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru.
Borštnikov prstan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ljubljana. Igralka in pesnica Saša Pavček. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralka in pesnica Saša Pavček.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka Saša Pavček je od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja.

Dobitnika Borštnikovega prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je izbrala posebna žirija, ki jo sestavljajo Borštnikova nagrajenca Vlado Novak in Ljerka Belak, dramaturg Blaž Lukan, režiser Matjaž Zupančič in vršilka dolžnosti umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje (FBS) Ksenija Repina, ki je na tem mestu letos nasledila Aljo Predan.

Festival bo 20. oktobra ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka odprla velika razstava fotografij Aljoše Rebolja Hommage a Tomaž Pandur v organizaciji Pandur Theaters. Otvoritvena predstava pa bo Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljića v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča.

Letos bo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, prikazanih 11 uprizoritev, saj sicer izbrana dvanajsta uprizoritev Svetovalec. Katalog burlesknih dialogov v dogovoru z Mestnim gledališčem ljubljanskim in režiserko Nino Rajič Kranjac zaradi smrti glavnega igralca Gašperja Tiča odpade. Namesto tega pripravljajo dogodek Svetovalec. O predstavi, ki je ostala brez igralca.

V tekmovalnem programu je s tremi predstavami zastopana Drama SNG Maribor, po dve prihajata iz Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drama Ljubljana, z eno pa gostujejo Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj in Zavod Imaginarni.