Slovenija 10.10.2017 11:58

Veliko zanimanja za sodelovanje na festivalu otroškega in mladinskega filma v Mariboru

Maribor, 10. oktobra - V Mariboru se v četrtek začenja 7. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, ki ga s ciljem prikaza otroške in mladinske produkcije prireja Društvo za razvoj filmske kulture. V presojo so prejeli 231 filmov iz 23 držav, kar po navedbah izvršnega producenta Reneja Puharja nakazuje na veliko mednarodno prepoznavnost festivala.

Maribor. Novinarska konferenca Društva za razvoj filmske kulture pred mednarodnim festivalom otroškega in mladinskega filma - Enimation. Producent Rene Puhar in programska vodja Hana Repše. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca Društva za razvoj filmske kulture pred mednarodnim festivalom otroškega in mladinskega filma - Enimation.
Producent Rene Puhar in programska vodja Hana Repše.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca Društva za razvoj filmske kulture pred mednarodnim festivalom otroškega in mladinskega filma - Enimation. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca Društva za razvoj filmske kulture pred mednarodnim festivalom otroškega in mladinskega filma - Enimation.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

V tekmovalni del, ki je razdeljen v tri starostne kategorije, se je uvrstil 101 film. Na ogled bodo v petek in soboto v dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, nato pa bo mednarodna žirija v sestavi Nike Autor, Joanne Polak in Leona Vidmarja izbrala po enega zmagovalca iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca. Ta bo prejel tudi denarno nagrado, ki jo prispeva Fundacija Sonda.

Na začetku tedna so že začeli s posebnimi projekcijami s pogovori in delavnicami za šolske skupine, danes popoldne pa predstavljajo novo festivalsko kategorijo Sveži filmarji, v okviru katere bodo prikazali filme slovenskih šolarjev, ki se niso uspeli uvrstiti v tekmovalni program, je na današnji novinarski konferenci pojasnila programska vodja Hana Repše.

Medtem ko so prejšnja leta uporabljali za festival ime Mali slon, so se letos odločili, da tudi zanj uporabljajo naziv Enimation, kot se imenuje njihova celotna platforma, v okvir katere med drugim sodijo tudi filmske delavnice čez leto in festival Stoptrik.

"Enimation je izpeljanka iz besedne zveze education in animation oziroma izobraževanje skozi animacijo, kar nakazuje na pomembno vzgojno-izobraževalno noto festivala," je pojasnil Puhar. Tako že vrsto let sodelujejo z vrtci ter osnovnimi in srednjimi šolami, da pripeljejo otroke na ogled filmov.

Podobo slona ohranjajo v vizualni podobi festivala, prav tako se bodo še naprej po njem imenovale nagrade. "Cannes ima svojo palmo, Berlin medveda, Benetke leva, mi pa imamo svojega slona," je poudaril Puhar.

Mladi filmarji z vsega sveta se bodo predstavljali s produkcijo igranih, animiranih in dokumentarnih filmov, ki so po ocenah Društva za razvoj filmske kulture iz leta v leto boljši. "Potrebna tehnologija je vedno bolj dostopna, mladi se danes radi snemajo, treba je le paziti, da to počnejo kakovostno," je povedala Repšetova. Vzporedno je po njenih besedah treba vzgojiti občinstvo, zato tak poudarek na vzgoji in izobraževanju.

Letošnji festival prirejajo s skromnimi sredstvi. Puhar je pojasnil, da letos niso bili uspešni na državnem razpisu, ker naj bi se prijavili na napačno področje, zato bo v Mariboru tokrat prisotnih manj avtorjev kot prejšnja leta.