Svet 11.10.2017 6:00

V San Franciscu razstava Klimt & Rodin

San Francisco, 11. oktobra - V Muzeju lepih umetnosti bo od 14. oktobra na ogled razstava Klimt & Rodin: Srečanje umetnikov. Z njo obeležujejo 100. obletnico smrti Augustea Rodina, ki je umrl novembra 1917, in bližnjo 100-letnico smrti slikarja Gustava Klimta v prihodnjem letu. Razstava ameriškemu občinstvu ponuja redko priložnosti za ogled pomembnih Klimtovih del.

Med 30 Klimtovimi deli, ki bodo predstavljena v muzeju - mnoga bodo v ZDA razstavljena prvič - so tudi ikonične slike, kot so Nuda Veritas iz leta 1899, Portret Rie Munk III iz leta 1917 in Devica iz leta 1913.

V središču postavitve je rekonstrukcija Klimtovega znamenitega Beethovnovega friza iz leta 1902 iz dunajskega razstavišča Secesija. Umetnik je friz naslikal za 14. razstavo Dunajske secesije. Kot ključni trenutek je na razstavi izpostavljeno srečanje med Klimtom in Rodinom leta 1902. Klimt, ki je tedaj predsedoval Dunajski secesiji, je še vedno razvijal svoj prepoznavni slog, medtem ko je bil Rodin že na vrhuncu svoje slave.

Na Dunaju so kiparja, ki je na razstavi Dunajske secesije predstavil nekaj svojih ključnih del, pozdravili z vsemi častmi. Rodina pa je ob obisku razstave navdušil tempeljski videz stavbe Secesije in Klimtov Beethovnov friz.

Razstava, kot piše na spletni strani muzeja, predstavlja ponovno srečanje umetnikov, prvo po več kot stoletju. V dialogu s Klimtovimi deli bo namreč 25 Rodinovih kipov in del na papirju iz zbirke Muzeja lepih umetnosti. Postavitev bo na ogled do 28. januarja 2018.

Gustav Klimt (1862-1918) se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija (Wiener Sezesion). Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za preporod umetnosti.

V letih 1900-1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so povzročile škandal. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela leta 1907/08 s sliko Poljub.

Auguste Rodin (1840-1917) se je rodil v Parizu. Šolal se je na Ecole des arts decoratifs v Parizu. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Izpopolnjeval se je v Italiji, od leta 1894 je živel v Meudonu.

Njegova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov.