Svet 11.10.2017 5:00

Prvo sodelovanje Bolšoj teatra in Metropolitanske opere

Moskva, 11. oktobra - Moskovski Bolšoj teater in newyorška Metropolitanska opera sta v ponedeljek razkrila prve skupne načrte. Veliki operni hiši in gledališči, med najpomembnejšimi na svetu, ki med seboj še nista sodelovali, bosta koproducirali tri opere, v vseh pa bo nastopila operna zvezdnica in sopranistka Anna Netrebko, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija, Moskva. Ruski Bolšoj teater. Foto: Xinhau/STA Arhiv Xinhau/STA

Rusija, Moskva.
Ruski Bolšoj teater.
Foto: Xinhau/STA
Arhiv Xinhau/STA

Gledališka, operna in baletna hiša v središču Moskve ter znamenita operna hiša v New Yorku na Manhattnu bosta koproducirali veliko opero v štirih dejanjih italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija Aida, opero v enem dejanju nemškega skladatelja Richarda Straussa Salome in romantično opero v treh dejanjih nemškega skladatelja Richarda Wagnerja Lohengrin.

Kot sta na skupni novinarski konferenci v ruski prestolnici pojasnila generalna direktorja obeh velikih kulturnih ustanov Vladimir Urin in Peter Gelb, bodo vse tri opere v Moskvi in New Yorku predstavljene med letoma 2019 in 2022.

Velika kulturna izmenjava med glasbenima težkokategornikoma prihaja v času hladnih političnih odnosov med državama, navaja AFP. Gelb in Urin sta, ne da bi se navezala na politiko, ocenila, da je namera o sodelovanju pozitiven korak. "Trdno verjamem, da takšne vrste dogodki omogočajo, da se bolje razumemo med seboj," je dejal Urin, vodja Bolšoj teatra.

Bolšoj teater in Metropolitanska opera med seboj še nista sodelovala, kljub temu da baletna skupina ruskega gledališča že od leta 1959 nastopa v New Yorku. Po drugi strani pa Metropolitanska opera v Rusiji še ni nastopala. Gelb, ki opero Met vodi že 12 let, je ob tem pojasnil, da je bil doslej skeptičen glede koprodukcij, zdaj pa da je naredil izjemo za gledališče "s tako veliko zgodovino".

Moskovsko gledališče je trenutno ujeto v politično obarvan škandal. Medtem ko se pripravlja na uprizoritev baletne predstave o življenju sovjetskega plesalca Rudolfa Nurejeva, ki naj bi bila nared v decembru, je zaradi suma goljufije v hišnem priporu še vedno režiser uprizoritve Kiril Serebrenikov, še navaja AFP.