Slovenija 11.10.2017 10:22

Cvitkovičeva Družinica o pogubi ob izgubi službe in moči družinskih povezav

Ljubljana, 11. oktobra - V Cankarjevem domu so v sklopu projekta Naši filmi doma premierno prikazali film Družinica scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča. Režiser je nazadnje podpisal komično dramo Šiška Deluxe, ker pa ima rad izzive in za vsak film išče nekaj novega, je tokrat predstavil težave, ki lahko pestijo družine, v katerih oba starša ostaneta brez službe.

Ljubljana. Režiser Jan Cvitkovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Jan Cvitkovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje. Kot je ob torkovi premieri povedal Cvitkovič, je Družinica film o družini: "Zgodba govori o povprečni slovenski družini srednjega razreda, ki se ji zgodijo različne osebne tragedije - izguba službe enega, nato še drugega starša. Iz tega sledi razpad, ki pa ni samo finančne narave, ampak tudi psihološke. Gre za razpad odnosov, ki so seveda posledica teh primerov. Skozi film skušam družinico vzpostaviti na novo."

Ideja za film se je Cvitkoviču porodila že leta 2011, režiser pa je povedal, da se je tudi sam znašel v podobni situaciji, kot je predstavljena v filmu. Nekje v tistem obdobju so ga v Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje povabili v Kranjsko Goro, kjer omogočajo letovanje otrokom iz socialno šibkejših družin. Tam je skupaj z glavno igralko v filmu Ireno Kovačević delal z otroki, se z njimi družil in spoznavali njihove zgodbe, ki so se ga zelo dotaknile in odločil se je, da jih bo predstavil v filmu.

Režiser je opomnil na zakon, ki je veljal okoli leta 2011, in je na posreden način povzročil, da so se družine staršev s povprečnimi ali nadpovprečnimi dohodki v primeru izgube službe matere in očeta znašle v zares brezizhodnem položaju. "Ta zakon je povzročil ekstremne tragedije in katastrofe, mnogi se še zdaj niso pobrali. Zanimivo pa je, da je v teh situacijah prišlo do borbe, ki so jo pravzaprav začeli otroci. Prav oni so obupanim staršem pokazali, da se je treba boriti in skupaj težiti k srečnemu koncu," je še povedal režiser in dodal, da so vsi ustvarjalci v film vložili veliko ljubezni: "Upam, da se to čuti."

Slavnostne premiere v CD so se udeležili številni ustvarjalci filma, tudi štirje člani "družinice". Primož Vrhovec igra očeta Marka, profesorja filozofije, ki je primoran zaradi lažne obtožbe spolnega nadlegovanja učenke dati odpoved in tekom filma vse bolj tone v nemoč in alkoholizem. Irena Kovačević je za vlogo navzven močne matere Dunje na letošnjem 41. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu prejela nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo. Dunjina karierna pot se prekine, ko se v podjetju, v katerem dela, odločijo, da bodo ukinili njen razvojni oddelek. Ji pa pozornost skozi nakazuje šef in ji da jasno vedeti, da ji lahko vselej pomaga.

Pomembno vlogo v filmu imata mlada igralca. Miha Košec igra sina Tarasa, perspektivnega judoista, ki se v stiski zapre vase in pot za potešitev lakote najde v kraji, v vlogi njegove mlajše sestrice Male pa nastopa Ula Gulič. Krhka deklica, ki za nastalo situacijo, ki ji ni kos, krivi sebe. Film se začne s sceno, ko člani družine, ki so si zelo blizu, na televiziji gledajo Cvitkovičev film Kruh in mleko. Kljub tegobam, ki družinsko celico načnejo v prvem letu po izgubi službe obeh staršev, pa se film konča z objemi in sporočilom, da bodo člani družine samo združeni zmogli prebroditi težko življenjsko preizkušnjo.

Družinica je na 20. Festivalu slovenskega filma pobrala štiri nagrade. Vesni za izvirno glasbo in najboljšo fotografijo si je delila s filmom Ivan režiserja Janeza Burgerja, saj sta pri obeh sodelovala nagrajena direktor fotografije Marko Brdar ter glasbenik Damir Avdić, film pa je bil nagrajen še za kostumografijo (Emil Cerar in Polonca Valentinčič) in zvok (Boštjan Kačičnik).

Cvitkovičeva Družinica bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije od četrtka, 12. oktobra, dalje.