Slovenija 13.10.2017 5:00

Ob Dnevu arhitektov celodnevno dogajanje in podelitev priznanj ZAPS

Ljubljana, 13. oktobra - Zbornica za arhitekturo in prostor (ZAPS) bo danes Dan arhitektov obeležila s predavanji in okroglo mizo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki ji bosta sledila podelitev priznanj ZAPS in odprtje razstave Slovenska arhitektura in prostor 2017. Podelili bodo dva platinasta ter pet zlatih svinčnikov.

ZDA, New York. Arhitektura. Arhiv STA. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, New York.
Arhitektura.
Arhiv STA.
Foto: Robi Poredoš/STA

Letošnji Dan arhitektov bo potekal na temo Naseljevanje spomenikov. Na predavanjih in okrogli mizi bodo spregovorili o tem, kako se lotiti zaščite in prenove stavb s konceptualnega, zakonodajnega in tehničnega vidika ter kako nepremično kulturno dediščino prenoviti tako, da bi ji lahko dali novo življenje in jo znova naselili.

Program bo uvedel ogled nagrajenih objektov v Velenju in Ljubljani, ki se bo pričel ob 9. uri. Ob 16. uri se bo nadaljeval v MAO s predavanji Miloša Kosca in Boštjana Vuge. Predavanje Kosca nosi naslov Živeti v spomenikih, živeti s spomeniki, Vuga pa se bo posvetil Domu Revolucije Nikšič. Sledila bo okrogla miza na temo Naseljevanje spomenikov, ob 20. uri pa bodo podelili priznanja ZAPS in odprli razstavo.

Platinasti svinčnik, ki ga ZAPS podeli za opus in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja letos prejmeta Ana Kučan in Uroš Birsa.

Kot piše v utemeljitvi, je Ana Kučan krajinska arhitektka z izjemno bogatim opusom, ki razkriva očiten oblikovalski talent, akademsko širino in družbeno odgovornost. Njena dela so prepoznavna po poglobljeni in hkrati izčiščeni oblikovalski misli in slogu ter deležna številnih domačih in mednarodnih nagrad, priznanj in vabil k sodelovanju.

Arhitekt Uroš Birsa sodi med odlične učence Edvarda Ravnikarja in njegove nekdanje sodelavce, ki razumejo in uresničujejo arhitekturo v vsej njeni prostorski in družbeni dimenziji, ki zaobjema najširši vidik regionalnega razumevanja naloge in tudi potrebo po širšem urbanističnem oblikovanju in umeščanju objektov v prostor, njihovo arhitekturo in interjer, vse do najmanjše podrobnosti.

Podelili bodo tudi tri zlate svinčnike za odlično izvedbo. Zlati svinčnik so namenili energetski sanaciji Zdravstvenega doma Velenje, za katero stoji arhitekturni biro Enota. Ta je z obnovo zdravstvenega doma obstoječo stavbo uspešno spremenil v objekt z novo, sodobno zunanjostjo in hkrati energetsko učinkovito fasado.

Z zlatim svinčnikom nagrajujejo tudi Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana, za katerega so moči združili Plan B, Bruto, Studio Botas, prostoRož, Trash design. Priznanje je namenjeno celotnemu projektu, ki ga sestavljajo arhitekturna infrastruktura, dosežena tehnična izvedba in krajinsko oblikovanje učne poti na samem odlagališču. Žirija pa v tem posebnem primeru ceni tudi preprostost projekta, njegovo interakcijo z materialom, učinkovito uporabo barve, usmerjevalne grafike in označevalnih sistemov ter na splošno duhovit pristop k zapleteni in posebno tehnični nalogi.

Za Materinski dom Ljubljana, ki so ga zasnovali Jereb in Budja arhitekti, pa je žirija zapisala, da pomeni odlično realizacijo posebej specifične arhitekturne naloge družbenega pomena. Načrtovanje in graditev materinskega doma je zelo posebna in občutljiva naloga, katere glavni cilj je, da bi se zlorabljene ženske in otroci v hišni skupnosti od samega začetka počutili dobro in domače. To je bilo zelo uspešno doseženo.

Podelili bodo še dva zlata svinčnika s področja prostorskega načrtovanja: za Študijo plovnosti reke Ljubljanice (Locus v sodelovanju z Aquarius, Medprostor, Kopač in otroci in Rečni transport) in Urbanistične zasnove za južni del Novega mesta (Atelje Ostan Pavlin).

Arhitektu Borisu Podrecci pa bodo predali priznanje častni član ZAPS. Kot piše v utemeljitvi, je Podrecca ustvaril obsežen arhitekturni opus s težiščem v srednji Evropi, poleg tega je njegova odprtost za sodelovanje številnim arhitektom omogočila vstop v širši mednarodni okvir.