Svet 13.10.2017 5:00

Rudar Hanne Slak v tekmovalnem programu filmskega festivala v Varšavi

Varšava, 13. oktobra - V Varšavi se danes začenja 33. mednarodni filmski festival, ki bo potekal do 22. oktobra. V glavni festivalski mednarodni tekmovalni program je bil med 15 izbranci uvrščen tudi film Rudar po scenariju in v režiji Hanne Slak. Nagrajence bodo razglasili prihodnjo soboto, piše na spletni strani festivala.

Ljubljana. Režiserka Hanna Slak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Hanna Slak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni filmski festival v Varšavi je prvič potekal leta 1985, že osem let pa ga uvršajo med mednarodne filmske festivale A-kategorije, priznane s strani Mednarodne zveze združenja filmskih producentov, kakršni so tudi festivali v Benetkah, Berlinu, Cannesu, San Sebastijanu in Karlovih Varih.

V konkurenci za festivalske nagrade varšavskega festivala je tudi slovenski film Rudar, ki je navdihnjen z resničnimi dogodki zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in z njegovo avtobiografijo Nihče. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev. Na 20. Festivalu slovenskega filma je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo Leona Lučeva, prav tako pa je letošnji slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Režiserka je ob začetku redne distribucije filma po slovenskih kinih za STA povedala, da slovenskim filmarjem seveda zelo veliko pomeni, da so mednarodno uspešni. "Tudi zato, ker je slovenski prostor majhen, uspeh v tujini pa doma veliko pomeni. Vse to velja tudi zame, glede tega nisem nobena izjema. Moram pa povedati, da sem Rudarja delala predvsem za naše občinstvo. Zdi se mi, da je to naš film, da gre za našo zgodbo in si predvsem želim, da si ga ogledajo slovenski gledalci," je pojasnila.

Za nagrade varšavskega festival se poleg slovenskega Rudarja poteguje še 14 filmov iz 11 držav, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Med njimi so denimo Boarding Pass iranskega režiserja Mehdija Rahmanija, švedsko-črnogorska koprodukcija A Balkan Noir v režiji Dražena Kuljanina ter film The Anniversary romunskega režiserja Dana Chisuja.

Rudar ni prvi slovenski film, ki bo prikazan na filmskem festivalu v Varšavi. Nazadnje je bil leta 2013 v tekmovalni program uvrščen celovečerec Zapelji me v režiji Marka Šantiča, prav tako nekdanji slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja. Na 29. ediciji festivala je Šantičev film prejel posebno omembo žirije.