Svet 19.10.2017 9:36

Na Goriškem bodo gostili največji italijanski plesni festival

Nova Gorica/Gorica, 19. oktobra - Gorica in Nova Gorica bosta do nedelje pravi prestolnici modernega plesa. Na Goriškem pripravljajo četrti festival italijanskega sodobnega plesa New Italian Dance Platform (NID), največjo platformo italijanskega plesa na mednarodni ravni. Dogodek bo prvič čezmejen, saj bo tudi Nova Gorica gostila nekaj plesnih predstav.

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo gostili tri izmed 16 festivalskih predstav, ki jih je za tokratni festival izbrala mednarodna žirija, ter eno gostujočo predstavo.

Predstave bodo potekale v treh gledališčih v Gorici - Teatro Comunale Giuseppe Verdi, Kulturnem domu, Kulturnem centru Lojze Bratuž in v zgodovinskem Palazzo de Grazia - in SNG Nova Gorica. V Novi Gorici bo danes ob 20.45 plesna skupina Kinkaleri/Le Supplici izvedla predstavo Hekla, v petek se bo predstavila plesna skupina Aldes s predstavo In girum imus nocte et consumimur igni (Roberto Castello), v sobota pa plesna skupina Spellbound s predstavo Mysterous engine.

V Gorici pa bo mogoče videti plesne skupine Opus Ballet, Compagnia Van (z dvema predstavama), Compagnia MM Contemporary Dance Company, Compagnia Artemis Danza, Compagnia Codeduomo, Balletto di Roma, Compagnia Collettivo Cinetico, Compagnia Simona Bucci, Compagnia Cab 008, TIR Danza, Compagnia Zebra ter furlanska La compagnia Arearea s predstavo Le Quattro Stagioni_from summer to autumn, ki se predstavlja z veliko spontanostjo in svežino v zvokih Štirih letnih časov skladatelja Vivaldija.

NID Platform je bienalna prireditev, obenem pa največja in najpomembnejša mednarodna platforma novega italijanskega plesa, ki navezuje stike med italijanskimi skupinami in trgom ter italijansko in mednarodno stroko in tako skrbi za opaznost italijanske scene. Vse od svoje ustanovitve leta 2012 do danes je platforma NID pridobila vse večje zanimanje s strani samega sektorja, kar dokazuje z udeležbo z več kot 300 italijanskih in mednarodnih strokovnjakov, akreditiranih za dogodek.

Mednarodni odbor za umetnost je izbral 16 najboljših skupin, ki predstavljajo glavni program NID Platform, naj gre bodisi za že dobro znana imena ali koreografe, ki se šele uveljavljajo ter jih združuje v bogat program, namenjen akterjem, kritikom in občinstvu plesne umetnosti; program vsebuje tudi srečanja, ki so namenjena bolj poglobljenemu spoznavanju.