Slovenija 16.10.2017 5:00

V Ljubljani začetek 6. Bienala neodvisnih

Ljubljana, 16. oktobra - V Ljubljani se danes začenja 6. Bienale neodvisnih. Letošnja edicija prireditve, ki raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, bo gostila več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Odprtje bo drevi ob 20. uri v Kinu Šiška.

Ljubljana. Bienale neodvisnih, ki gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bienale neodvisnih, ki gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na odprtju bo s performansom KAIUT demo: Lanscapes of language nastopil Liiketila art kolektiv iz Finske, sledila bo glasbena improvizacija z ilustriranimi animacijami skupine NeoPogo.

Izbrani avtorji letošnjega Bienala neodvisnih so Evgen Čopi Gorišek, Gašper Kunšič, Helena Tahir, Irena Orel, Ivana Bajec, Jan Pogorelec, Luka Seme, Martin Mejak x Neža Jurman, Matevž Sterle, Meta Šolar, Milica Golubović, Nataša Seršen Popovič, Nevena Aleksovski, Rok Kleva Ivančič, Simon Kocjančič, Sretan Bor, Stipan Tadić, Tinka Leskovšek, Pirate Piška, Uroš Vnuk in Katarina Goltez.

Poleg razstave v šišenski Kameri bo med 23. oktobrom in 20. novembrom v sklopu bienala na ogled tudi prodajna razstava v galeriji Dobra Vaga na ljubljanski tržnici, kjer sodeluje 30 avtorjev projekta Allstars. Gre za ilustratorje, ki so se že predstavili na katerem od bienalov od leta 2007 do danes.

Prvo desetletje delovanja Bienala neodvisnih bo pospremil tudi izid publikacije, v kateri bodo predstavljeni vsi avtorji projekta Allstars. Publikacija bo izšla v obliki limited edition knjige, ki jo bo spremljala izdaja avtorskega zina Primoža Zorka.

Z njo želijo organizatorji vizualno predstaviti izbor avtorjev, ki so skozi leta z različnih segmentov horizontalnega izbora sodelovali na Bienalu slovenske neodvisne ilustracije. Vpogled v dela predstavlja stilsko, konceptualno in medijsko igrivost, pestrost in raznolikost sodobne ilustracije v Sloveniji, so zapisali.

Bienale neodvisnih raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira direktno avtorstvo in promovira avtorje same ter soustvarja vizualno kulturo na slovenskem področju.

Njegova posebnost je v tem, da avtorji dedujejo selektorstvo, pri čemer lahko vsak od njih čez dve leti povabi novega avtorja po lastni izbiri. Na ta način kakovost produkcije samostojno sooblikuje neodvisna ilustracijska stroka, torej avtorji sami.

Poleg tega imajo avtorji bienala popolnoma svobodno izbiro izraznega komunikacijskega sredstva, ki ga bodo na dogodku predstavili, saj je ilustracija lahko uporabljena v kateremkoli kontekstualnem smislu, četudi ta ni končni rezultat, so še zapisali organizatorji.

Bienale, ki ga organizirajo društvo Tretaroka, Kino Šiška in DobraVaga, se bo sklenil 20. novembra.