Slovenija 14.10.2017 6:00

Katarina Gomboc zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2017

Slovenj Gradec, 14. oktobra - Katarina Gomboc iz Ljubljane je zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2017. Uršljanko 2017 je na zaključni prireditvi v petek zvečer v Slovenj Gradcu razglasila selektorica festivala Ana Porenta. V koroškem mestu se bo festival danes zaključil z literarno delavnico, nato pa bo del spremljevalnih dogodkov prihodnji teden še v Ljubljani.

"Priča smo bivanjski, razmišljujoči, globoko iskreni in tudi družbeno kritični poeziji, s katero tvorka (ne brez dvomov in strahu) išče lastno identiteto in najde svoj izraz ter na svoj (navdihujoč) način obračunava z vrojenim in privzgojenim," je v utemeljitvi odločitve za zmagovalko med drugim zapisala državna selektorica, pesnica in urednica Ana Porenta.

Leta 1993 rojena Katarina Gomboc končuje magistrski študij slovenskega in ruskega jezika. "Jezik poezije je zgolj eden izmed jezikov, ki jih govorim, je moj način izražanja tistega, kar mi ne uspe izreči skozi vsakdanji govor," o sebi pravi Gombočeva, ki pa si, kot dodaja, kljub veliki ljubezni do branja in pisanja poezije želi pisati predvsem prozo.

Letošnja uršljanka Katarina Gomboc je ena od petih finalistov festivala Urška. Poleg nje so to bili še Tea Plesničar iz Nove Gorice, Helena Zemljič iz Jurovskega Dola, Patrik Holz iz Ankarana in Jan Franc Podbrežnik iz Žalca. Skupno pa se je letos na natečaj revije Mentor prijavilo 116 literatov, mlajših od 30 let, med katerimi je šest regijskih selektorjev izbralo 22 nominirancev, selektorica pa je med njimi določila omenjenih pet finalistov.

Nagrajenki, uršljanki 2017 Katarini Gomboc, bosta organizatorja festivala Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke in bo predstavljen na festivala Urška 2018. Poleg tega bo zmagovalka junija prihodnje leto gostovala na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo 2018 na Češkem v ugledni družbi avtorjev iz več držav.

Festival mlade literature Urška se v koroškem mestu danes zaključuje z dopoldansko delavnico v Knjižnici Ksaverja Meška, v tednu po festivalu pa se bo del spremljevalnega programa odvil tudi v Ljubljani. V torek zvečer bo v Skladovnici na ogled avtorski projekt KUD Krik in KD Svoboda osvobaja z naslovom Šifra: sam zase v režiji Brine Klampfer. Predstava je nastala po motivih pesmi in kratkih zgodb finalistov literarnega natečaja Urška 2016 Sare Fabjan, Aleša Jelenka, Eve Markun, Kaje Pinter in Tima Uršiča.

V četrtek bodo sledila branja finalistov z moderiranjem Ane Porenta v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna. Pred tem bo kot uvod v branja ob 19. uri lanski državni selektor Aljoša Harlamov vodil pogovoru z uršljanko 2016 Evo Markun.