Svet 14.10.2017 9:36

V Zagrebu kiparska razstava Matjaža Počivavška (12. 10.)

Zagreb, 14. oktobra - V Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu je do 19. novembra na ogled pregledna razstava novejših del akademskega kiparja Matjaža Počivavška. V projekt z naslovom sine cera. cum cera. (brez voska. z voskom.) je vključil dela iz plemenitih kovin, ebenovine, železa, brona, granita ter voska.

Umetnikov ideal je že od nekdaj kip, ustvarjen brez pomoči človeške roke, zato je glavni postopek njegovih del vlivanje. Skulpture postanejo monumentalne in monoliti. Skozi vlivanje voska na železo, ki se s svojo teksturo in barvo zlije na železno podlago, se med njima ustvarjajo nove materialne povezave. Poleg tega predstavlja trajnost železa in minljivost voska svojevrstni kiparski Jin Jang, so zapisali organizatorji.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju Cankarjevega doma in Muzeja za umetnost in obrt iz Zagreba, kaže na umetnikovo pripadnost zgodovini, duhovnosti in metaforičnosti. Sine cera pomeni tisto, kar ni prekrito z voskom in brez posredovanja človeške roke.

Matjaž Počivavšek se je rodil leta 1955 v Ljubljani. Diplomiral je na kiparskem oddelku ljubljanske akademije za likovno umetnost. Študiral je tudi v tujini, in sicer v New Yorku in Parizu. Od leta 1983 je živel v Parizu, kjer je odprl kiparski atelje in imel več razstav, leta 1996 pa se je vrnil v Slovenijo in se zaposlil kot docent na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Prejel je številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada in Jakopičevo nagrado.