Slovenija 17.10.2017 6:00

V Slovenski kinoteki poklon režiserju Franciju Slaku

Ljubljana, 17. oktobra - V Slovenski kinoteki se bodo nocoj poklonili scenaristu, režiserju, producentu in pedagogu Franciju Slaku. Na spominskem večeru, ki ga ob skorajšnji desetletnici njegove smrti pripravlja Društvo slovenskih režiserjev, bo uvodoma spregovoril njegov prijatelj, scenarist, dramaturg in kritik Jože Dolmark, sledil bo ogled Slakovega filma Ko zaprem oči.

Ljubljana. Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, producent in pedagog Franci Slak (1953-2007). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, producent in pedagog Franci Slak (1953-2007).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Večkrat nagrajeni filmski ustvarjalec Slak se je rodil 1. februarja 1953 v Krškem in umrl 27. oktobra 2007 v Ljubljani. Posnel je prek 20 kratkih, celovečernih in televizijskih filmov, med drugim je režiral celovečerce Krizno obdobje, Eva, Butnskala, Hudodelci, Ko zaprem oči in Pesnikov portret z dvojnikom. Posnel je tudi številne dokumentarne televizijske portrete, med njimi o Jožetu Pučniku, Marku Pogačniku, Dragu Jančarju in Frideriku Baragi.

Slak je ob prelomu stoletja posnel odmevno izvirno igrano televizijsko nadaljevanko v petih delih z naslovom Prešeren, v kateri je v naslovni vlogi nastopil Pavle Ravnohrib. V filmske slike prelita pripoved o razburkanem življenju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna še vedno sodi med največje projekte igranega programa Televizije Slovenija. Prvič so jo predvajali leta 2001.

Kot producent je Slak med drugim sodeloval pri celovečernem filmu Slepa pega iz leta 2002, za katerega je njegova hči Hanna Slak prejela nagrado ekumenske žirije na festivalu v Cottbusu, na festivalu v Sofiji pa je bila nagrajena kot najboljša režiserka.

V Slovenski kinoteki se bodo danes Slaka, ki je od leta 1980 do smrti sicer tudi predaval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, spomnili z njegovim romantičnim trilerjem iz leta 1993 Ko zaprem oči. Film s Petro Govc in Mariom Šelihom v glavnih vlogah velja za prvega slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja.

Društvo slovenskih režiserjev spominski večer pripravlja v sodelovanju s Slovensko kinoteko, Slovenskim filmskim centrom in s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.