Svet 17.10.2017 5:00

Na Dunaju od danes na ogled razstava Rubensovih del

Dunaj, 17. oktobra - V Umetnostnozgodovinskem muzeju je od danes na ogled razstava del flamskega slikarja Petra Paula Rubensa (1577-1640). Postavitev z naslovom Peter Paul Rubens: Moč preobrazbe združuje 40 slik umetnika in njegove delavnice iz zbirke muzeja ter približno 70 izposojenih del. Videti je mogoče tako oljne slike kot tudi pripravljalne risbe in oljne skice.

Kitajska, Hongkong. Umetniško delo "Lot in njegovi hčeri" flamskega slikarja Petra Paula Rubensa (1577-1640). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniško delo "Lot in njegovi hčeri" flamskega slikarja Petra Paula Rubensa (1577-1640).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rubensov opus obsega tako oltarne slike velikih dimenzij, kot čutne akte in dramatične kompozicije. V njem je najti tudi intimnejše slike, kot je znameniti Kožušček, v katerem je v slikarskem jeziku izrazil ljubezni do svoje druge žene Helene Fourment.

Njegova slika Nevihtna pokrajina s Filemonom in Bavcisom, ki jo je Rubens verjetno začel, ker ga je zanima krajina nato pa jo je pozneje še dodeloval, je čudovita in nima primerjave na svetu, piše na spletni strani muzeja.

Postavitev se osredotoča na najzanimivejši del Rubensovega ustvarjanja - na njegovo kritično analizo ter uporabo virov in idej. Prek izbranih del ilustrira, kako so na Rubensa vplivali drugi umetniki, tako njegovo sodobniki kot renesančni slikarji. Kot so zapisali v muzeju, pa je Rubens vstopil v ustvarjalni dialog tudi z antično in renesančno skulpturo.

Rubens je dela drugih umetnikov ali starejših obdobij vzel za izhodišče in nato razvil svoje lastne ideje. Te je izrazil v hitro narejenih, izjemno modernih risbah s peresom, ki so mu služile kot osnova za bolj dodelane oljne skice. Tako je umetnost drugih umetnikov uporabil na včasih presenetljive načine ter njihove ideje uporabil za popolnoma svoje kreacije.

Pozo klasičnega kentavra, ki jo je naštudiral v Rimu, je denimo uporabil za model, ko je študiral lik Kristusa. "Res je izjemno, kako je Rubens spojil figuro odrešenika in figuro mitološkega bitja v želji, da bi ustvaril prepričljivo erotično moško telo," so zapisali v muzeju.

Rubens se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. Po očetovi smrti leta 1587 se je preselil v Antwerpen. Učil se je pri A. van Noortu in O. van Veenu. Od leta 1600 se je izpopolnjeval v Italiji. Od leta 1608 je v Antwerpnu vodil slikarsko delavnico. Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan. Opravljal je diplomatske posle v Parizu, Londonu in Madridu.

Razstava v Umetnostnozgodovinskem muzeju bo na ogled do 21. januarja. Prihodnje leto bo od februarja do druge polovice maja na ogled še v Muzeju Städel v Frankfurtu.