Slovenija 17.10.2017 0:30

V Ljubljani se začenja mesec oblikovanja - tokrat o napredku

Ljubljana, 17. oktobra - V Mestu oblikovanja Slovenija v nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski v Ljubljani se bo danes začel Mesec oblikovanja 2017. Program 15. festivala po vrsti so organizatorji povezali s sloganom Napredek, poudarek pa namenili povezovanju kreativnih industrij z gospodarstvom. Uvedla ga bo podelitev nacionalnih nagrad za dosežke stroke.

Ljubljana. Mesto oblikovanja Slovenija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mesto oblikovanja Slovenija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na Zavodu Big so, kot so sporočili, pripravili raznovrsten program, s katerim bodo v mesecu dni ponudili stičišče mednarodnih strokovnjakov in ustvarjalcev, ki bodo svoja znanja in izkušnje delili na razstavah, sejmih, predavanjih, okroglih mizah in drugih dogodkih.

Novost letošnjega Meseca oblikovanja je velik poudarek na povezovanju kreativnih industrij z gospodarstvom. V ospredju sta dve hitro rastoči panogi - les in turizem, ki za Slovenijo predstavljata velik razvojni potencial. V ta namen bo v sredo potekal celodnevni festival naprednega lesarstva Lesena ikona, združen s tehnološko-lesarski sejmom Les na kvadrat, ter dan kasneje festival Kreativni turizem s spremljevalnim poslovno-turističnim sejmom Turizem na kvadrat.

Osrednja prireditev Meseca oblikovanja je sicer slovesno odprtje s podelitvijo nacionalnih nagrad za to področje. Festival z njimi že od leta 2003 kritično vrednoti relevantne dosežke stroke, problematizira učinkovitost slovenskega oblikovanja in opozarja na oblikovalski in ustvarjalni potencial.

Nagrade podeljuje v štirih kategorijah: za oblikovanje leta, interier leta, za oblikovanje, ki je prestalo preizkus časa in dokazalo trajno vrednost, ter za prepoznavne dosežke mladih talentov na področju industrijskega oblikovanja, mode in arhitekture.