Slovenija 19.10.2017 9:54

V Kranju razstava, posvečena stoti obletnici konca soške fronte

Kranj, 19. oktobra - Gorenjski muzej ob počastitvi stote obletnice konca soške fronte drevi ob 18. uri v gradu Khislstein v Kranju odpira razstavo V roki puškica, doma pa ljubica - Leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske. Gre za letošnjo osrednjo muzejsko razstavo Gorenjskega muzeja.

Če puškica predstavlja vse tisto, kar je gorenjskega fanta čakalo na fronti, je ljubica tista, ki mu prinaša dom, mirno življenje, pojasnjujejo v Gorenjskem muzeju. Doživljanje posameznika je bilo razpeto med osebna čustva slovesa in družbeno potrditvijo ter obvezo, ki je bila sodelovanje v vojaški službi. Prav vsak vojak je bil nekomu mož, brat, oče ali sin, poln življenjskih načrtov.

Skladno z naslovom je bil izbran tudi vodilni motiv razstave, ki je podoba z vojne razglednice. To je vojak, ki se s puško na rami poslavlja od svoje drage. Naslov kataloga in razstave je bil oblikovan prav za namen razstave in ni del citata, sta pa uporabljena pomanjševalnica puškica in beseda ljubica zelo pogosti v vojaških ljudskih pesmih iz obdobja prve svetovne vojne in tudi prej. Te so večinoma osebno izpovedne, ljubezenske in velikokrat opisujejo slovo vojaka od domačih ali ljubljene osebe.

Na razstavi predstavljajo dve plati dogajanja v letu 1917. Na eni strani se posvečajo dogodkom na soški fronti, na drugi strani pa prikazujejo življenje v zaledju. Že naslov razstave razkriva dva pola. Vojak, ki je na fronti nosil puško in se bojeval za svojega cesarja, je imel doma bližnje, ki so željno čakali novic in upali na njegovo vrnitev. Tudi življenje domačih se je moralo do določene mere prilagoditi vojnim razmeram, ki so vladale v zaledju.

Vojna je trajala že četrto leto in življenje običajnih prebivalcev gorenjskega zaledja je teklo dalje. Ljudstvo se je na novo situacijo nekako navadilo, kar potrjujejo tudi besede kokrškega župnika, ki je ob koncu kronike za leto 1917 zapisal: "Sicer tega leta nič posebnega".

Na razstavi se osredotočajo na ljudstvo, ki je trpelo, ki se je vojne že naveličalo in je hrepenelo po miru. Med njimi je bila večina tistih, ki so čutili pomanjkanje hrane in življenjskih potrebščin, ki jim je vojska iz domačega zvonika vzela zvonove, tistih, ki so ostali brez delovne sile in pridelka. Bile pa so tudi izjeme, ki jim je vojna ponudila priložnost, da so obogateli.

Prva svetovna vojna je prizadela vse sfere življenja in se je dotaknila prav vsakogar na svoj način. S seboj je prinesla mnogo tragedije, kljub temu pa je iz nje izšlo tudi nekaj bolj pozitivnih zgodb oziroma so se nekatere vojne zgodbe ob koncu srečno končale.

Ideja o razstavi in katalogu je izhajala iz želje, da v Gorenjskem muzeju nadaljujejo z raziskovanjem in predstavljanjem prve svetovne vojne in njene povezanosti z Gorenjsko. "Ne zgolj vsebina, tudi razstavljeni predmeti so tisti, ki nas bodo popeljali v leto 1917. Nekateri so edinstveni in smo lahko ponosni, da jih razstavljamo prav v okviru naše razstave," poudarjajo v Gorenjskem muzeju.

Razstava je v svoji osnovi pripravljena ob počastitvi spomina na 100. obletnico od konca soške fronte. Ker je do ključnih dogodkov v letu 1917 vodilo več dejavnikov, so obletnico postavili tudi v okvir celotne vojne. V ospredju pa je leto 1917. Tudi pregledani viri so večinoma iz tega leta in se nanašajo na kraje na Gorenjskem.