Na hitro prelistano 4.11.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. novembra - Pri založbi Modrijan je izšla knjiga Zdenka Čepiča, Damijana Guština in Nevenke Troha Slovenija v vojni: 1941-1945, pri Mladinski knjigi roman Susan Elizabeth Phillips Junak njenega srca. Cankarjeva založba je izdala strip Kosmati krimič Nejca Jurna in Izarja Lunačka, založba Zala pa slikanico Moja veja Mireille Messier in Pierra Pratta.

Ljubljana. Slikanica Moja veja mladinske pisateljice Mireille Messier, ki jo je ilustriral Pierre Pratt. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Moja veja mladinske pisateljice Mireille Messier, ki jo je ilustriral Pierre Pratt.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga treh slovenskih zgodovinarjev Zdenka Čepiča, Damijana Guština in Nevenke Troha Slovenija v vojni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga treh slovenskih zgodovinarjev Zdenka Čepiča, Damijana Guština in Nevenke Troha Slovenija v vojni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kosmati krimič avtorjev Izarja Lunačka in Nejca Jurna. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kosmati krimič avtorjev Izarja Lunačka in Nejca Jurna.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Junak njenega srca avtorice Susan Elizabeth Phillips. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Junak njenega srca avtorice Susan Elizabeth Phillips.
Foto: STA

SLOVENIJA V VOJNI - CELOVIT ORIS VSEH DEJAVNIKOV V ČASU DRUGE SVETOVNE VOJNE V SLOVENIJI

Druga svetovna vojna je bila po vseh merilih največji vojaški spopad v zgodovini. Vanjo je bilo vpletenih kar 96 odstotkov takratnega prebivalstva in 61 držav, vojaške operacije so zajele 40 držav na več kot petini zemeljske površine. Bila je najstrašnejša vojna tudi glede na število mrtvih.

Slovenci, eden manjših narodov v Evropi, smo drugo svetovno vojno doživeli v vseh njenih razsežnostih. Za številčno majhen narod je bila to velika preizkušnja in po vseh merilih velika vojna. Bila je morda najbolj krizni trenutek v vsej narodovi zgodovini. Napadalci oziroma okupatorji so slovenskemu narodu vzeli svobodo in mu namenili izničenje, zato se je, če je hotel obstati, moral upreti. Druga svetovna vojna se tako mnogokrat enači z narodnoosvobodilnim bojem. A je ni označeval le ta boj, saj je imela pri nas še druge pojavne oblike, okupacijo in kolaboracijo, so zapisali pri založbi.

Knjiga treh slovenskih zgodovinarjev, ki se kot dolgoletni raziskovalci na Inštitutu za novejšo zgodovino poglobljeno ukvarjajo z drugo svetovno vojno v Sloveniji, je celovit in pregleden oris vseh dejavnikov tega obdobja v Sloveniji. Temelji na zgodovinskih dejstvih in okoliščinah, ki so vplivale na dogajanje, zato je prikaz vedenja in podatkov o medvojnih procesih in dogajanjih, so še zapisali.

JUNAK NJENEGA SRCA - NAPETA, ZABAVNA IN ZELO ROMANTIČNA ZGODBA

Annie Hewitt prispe na odmaknjeni otok sredi snežnega neurja na koncu svojih moči. Ostala je brez denarja in volje, vendar se še ni pripravljena vdati. V njenem kovčku so lutke, s katerimi si služi kruh: preudarna Cinca, srčna Lumpa, brezobzirni Leon in še druge. Poleg romantičnih romanov, ki jih obožuje, in kančka poguma je to vse, kar sploh še ima.

A Annie ne bi mogla biti slabše pripravljena na to, kar najde v podedovani hiški na otoku, še zlasti pa ne na moškega, ki živi v skrivnostni hiši na pečini in jo je kot najstnico izdal. Toda zdaj sta skupaj ujeta na otoku in stvari se še zapletejo. Je ta moški še vedno takšna baraba, kot se ga spominja? Glava pravi da, srce pa gre po svoje, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Prevod podpisuje Petra Piber.

Susan Elizabeth Phillips si je s svojimi ljubezenskimi zgodbami pridobila oboževalce po vsem svetu. Je edina, ki je štirikrat dobila nagrado za naj knjigo leta ameriške zveze avtorjev ljubezenskih romanov, obenem pa tudi njihovo nagrado za življenjsko delo.

KOSMATI KRIMIČ - ČISTO NOV SVET IZARJA LUNAČKA IN NEJCA JURNA

Vse se začne z izginulimi "plenilskimi" filmi. Med njimi je tudi eden, v katerem nastopa mlada žena uglednega sodnika. Zasebnega detektiva Mannyja - žirafo, kajpada, najbolj melanholično in plemenito izmed divjih živali - iskanje vodi globoko v podzemlje, ki je trdno v kopitih povodnih konj, ter v mreže plenografske industrije, ki zadovoljuje surove potrebe mesojedcev. To ni ne zgodba o počlovečenih živalih ne zgodba o pozverinjenih ljudeh, to je čisto nov svet Izarja Lunačka in Nejca Jurna - in šele začetek napete dogodivščine, so zapisali pri založbi.

Kosmati krimič je pod naslovom Animal Noir izhajal pri ugledni ameriški založbi IDW ter prejel številne navdušene recenzije in bralce po svetu.

MOJA VEJA - O TEM, DA DOMIŠLJIJA IN DELO USTVARJATA ČUDEŽE

Ledeno neurje za seboj pusti opustošenje. Polomi tudi vejo, na kateri se je deklica gugala, se skrivala pod njo, skakala z nje. Ampak sosed pravi, da ima veja potencial. Da lahko iz nje napravi nekaj novega in lepega. Samo načrt potrebujeta, malo domišljije in veselo na delo. Domišljija in delo ustvarjata čudeže, so o slikanici, v kateri sta moči združila mladinska pisateljica Mireille Messier in ilustrator Pierre Pratt, zapisali pri založbi. Prevod podpisuje Mateja Sužnik.

Mireille Messier živi in ustvarja v Kanadi. To zgodbo je napisala po ledenem neurju, ki je poškodovalo magnolijo na domačem vrtu. Res ne katerokoli, družina jo je imela tako rada, da jo je poimenovala kar Albert.

Mednarodno priznani ilustrator Pierre Pratt je trikratni prejemnik najvišje kanadske nagrade Governor General's Award in ugledne nagrade zlato jabolko. Živi in ustvarja v dveh deželah - na Portugalskem in v Kanadi.