Svet 2.11.2017 16:33

Na čelu žirije berlinskega filmskega festivala prihodnje leto Tom Tykwer

Berlin, 2. novembra - Žiriji 68. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, ki bo potekal med 15. in 25. februarjem prihodnje leto, bo predsedoval nemški režiser Tom Tykwer. Po besedah direktorja Berlinala Dietra Kosslicka je Tykwer eden najbolj profiliranih nemških režiserjev, poleg tega se je tudi na mednarodnem parketu uveljavil kot velik filmski umetnik.

Nemčija. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Svoj izjemen talent in inovativno pisavo je pokazal v vrsti filmskih žanrov," je danes po pisanju nemške tiskovne agencije dpa o predsedniku žirije prihodnjega Berlinala še povedal Kosslick.

Tykwer, ki je med drugim režiral filme Atlas oblakov, 3 in Parfum, pa ni le režiser in scenarist. Je tudi producent, poleg tega ustvarja filmsko glasbo. Na berlinskem filmskem festivalu je doslej predstavil že šest filmov, med njimi svoj prvi film v angleškem jeziku Raj (2002) in The International: Mednarodna prevara (2009).

"Berlinale je že od nekdaj moj najljubši festival in festival, ki mi je najbližji. Poleg tega me podpira že od začetka mojega filmskega ustvarjanja," režiserjeve besede navajajo organizatorji festivala. "Imamo sijajno in pestro skupno zgodovino. Že zdaj se veselim dveh zgoščenih in užitka polnih filmskih tednov z žirijo," je še povedal Tykwer.