Na hitro prelistano 21.10.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. oktobra - Pri Knjižnici MGL je izšla knjiga Vera v lutko Edija Majarona, pri Mohorjevi založbi pa so izdali knjigo z zgodovinsko tematiko Marjana Linasija Koroške vojne zgodbe. Založba Mladinska knjiga je izdala mladinski fantazijski roman Pošastna varuška finske pisateljice Tuutikki Tolonen ter slikanico Kroki praznuje avtorice Mete Brulec.

Ljubljana. Knjiga z vojaško tematiko avtorja Marjana Linasija z naslovom Koroške vojne zgodbe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z vojaško tematiko avtorja Marjana Linasija z naslovom Koroške vojne zgodbe.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Edija Majarona z naslovom Vera v lutko. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Edija Majarona z naslovom Vera v lutko.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorice Mete Brulec z naslovom Kroki praznuje. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorice Mete Brulec z naslovom Kroki praznuje.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski fantazijski roman finske pisateljice Tuutikki Tolonen z naslovom Pošastna varuška. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski fantazijski roman finske pisateljice Tuutikki Tolonen z naslovom Pošastna varuška.
Foto: STA

VERA V LUTKO - RAZMIŠLJANJE O LUTKOVNI UMETNOSTI

Delo lutkarstvu predanega ustvarjalca Edija Majarona (Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega - MGL) je pregled njegovega opusa in zapiskov njegovega dela, ki nudi vpogled v lutkovno ustvarjalnost 20. stoletja. S tem uvršča slovensko lutkovno misel v kontekst evropskega lutkovnega gledališkega dogajanja. V knjigi so zbrane tudi primerjave opusov in pristopov k lutkovni umetnosti drugih ustvarjalcev, kot so Josef Krofta, Wieslaw Hejno, Karel Makonj in Henryk Jurkowski. Avtorji so izhajali iz klasične lutkovne tradicije, jo obvladali in spoštovali, a jo v toku s časom in družbeno-umetniškimi dogajanji nadgradili in spreobrnili v aktualno umetnost, ki se je preobračala, izničevala in znova sestavljala, se raziskovala in si z novimi rezi upala posegati v zvrst, ki je usodno povezana z arhetipalnostjo in tradicijo, so zapisali izdajatelji.

Edi Majaron (1940) je leta 1988 prejel nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke na področju lutkovne umetnosti, leta 2004 nagrado RS za pomembno delovanje na področju šolstva, leta 2006 pa je v Subotici prejel mednarodno nagrado Mali princ za pomemben prispevek k razvoju gledališča za mlade.

KOROŠKE VOJNE ZGODBE - NEKAJ UTRINKOV IZ LET 1938-1945

Zgodovinar Marjan Linasi(1958) že več kot 30 let raziskuje protinacistični odpor na južnem Koroškem. Ob delu v slovenskih in avstrijskih arhivih je našel kopico dokumentov, ki osvetljujejo dogodke in usode ljudi, ki so se uprli nacionalsocialističnemu režimu. Odkril pa je tudi dokumente in pričevanja o nenavadnih, krutih dogodkih v letih 1938-1945 na Koroškem tostran in onstran nekdanje senžermenske meje in o vlogi posameznikov v njih tako na partizanski kakor tudi na protipartizanski strani. Zgodbe, od katerih se nekatere berejo kot kriminalke, odstirajo marsikje drugačen pogled na dogajanja v času nacističnega režima in dokazujejo, da dogajanje ni bilo črno-belo, ampak je imelo zelo različne barvne odtenke, so zapisali pri Mohorjevi založbi. Poleg nedavno izdane knjige je avtor napisal tudi delo Koroški partizani in Žrtve druge svetovne vojne, za katero je prejel plaketo mestne občine Slovenj Gradec.

POŠASTNA VARUŠKA - VZNEMIRLJIVA, ZABAVNA PUSTOLOVŠČINA IN ZGODBA O PRIJATELJSTVU IN SPREJEMANJU DRUGAČNOSTI

Pri Mladinski knjigi je izšel mladinski fantazijski roman Pošastna varuška finske pisateljice Tuutikki Tolonen. V njem mater treh otrok povabijo na brezplačne počitnice na Laponsko. Očeta ni, ker je na službeni poti, zato otroci za ta čas dobijo novo varuško. A ta je precej nenavadna. Ne meni se kaj dosti zanje, zelo je redkobesedna, večinoma nerazumljivo momlja, spi v omari in okorno hlača po stanovanju, sicer pa je prijazna in neškodljiva. In je v resnici kosmata gozdna pošast. Kmalu otroci ugotovijo, da so tudi starše drugih otrok v njihovem kraju poslali na počitnice in zanje zdaj skrbijo gozdne pošasti. Zato združijo moči in poskušajo skupaj priti do dna vznemirljivi skrivnosti. Tuutikki Tolonen je za Pošastno varuško, prevedeno v 14 jezikov, v letu 2016 prejela prejela nagrado Arvid Lydecken, ki jo podeljuje Zveza finskih mladinskih pisateljev.

KROKI PRAZNUJE - SLIKANICA O PRIČAKOVANJU SNEGA IN PRAZNOVANJU BOŽIČA

Bero iz zbirke Čebelica Mladinske knjige je obogatila slikanica Kroki praznuje avtorice Mete Brulec. Krokodilček Kroki je kot vsak dan pogledoval skozi okno, se oziral proti nebu in nestrpno čakal sneg. Kmalu bodo božični prazniki, snega pa še od nikoder. Ga bo vendarle dočakal, da se bo lahko s prijatelji veselil ob zimskih radostih? Ilustracije k slikanici je prispeval Silvan Omerzu.