Slovenija 20.10.2017 0:30

S fotografskim poklonom Tomažu Pandurju začetek Borštnikovega srečanja

Maribor, 20. oktobra - Z odprtjem fotografske razstave v poklon režiserju Tomažu Pandurju se nocoj v Mariboru začenja 52. festival Borštnikovo srečanje. Do konca prihodnjega tedna bo v štajersko prestolnico prinesel izbrane slovenske gledališke predstave iz pretekle sezone in par gostovanj iz tujine. Prvo takšno je nocojšnje Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljiča.

Ljubljana. Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prvi dogodek otvoritvenega festivalskega dne, ki letos sovpada s praznikom Mestne občine Maribor, se bo začel ob 17. uri v mariborskem Mestnem parku, kjer bodo v sodelovanju z občino in gledališko hišo Pandur Theaters odprli razstavo fotografij Aljoše Rebolja, ki je v Mariboru rojenega režiserja Tomaža Pandurja (1963-2016) spremljal kot ekskluzivni fotograf v zadnjem obdobju ustvarjanja. Panoji s fotografijami predstav v Sloveniji, Španiji, Nemčiji, Grčiji in na Hrvaškem bodo na ogled do konca meseca.

Ob 20. uri sledi tradicionalno slavnostno odprtje festivala v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, kjer bosta zbrane med drugim nagovorila vršilka dolžnosti umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja Ksenija Repina in minister za kulturo Anton Peršak. Zatem bo na ogled otvoritvena predstava Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljiča v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča.

Letos bo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, prikazanih 11 uprizoritev slovenskih gledališč. Mednarodni program pa poleg nocojšnje Frljičeve odmevne stvaritve vključuje še uprizoritve Magic Evening v režiji Anice Tomić iz Teatar & TD Zagreb, Ordinary People v režiji Jane Svobodove in Wen Hui iz češkega Archa Theatra ter Sad Songs from the Heart of Europe gledališke skupine Sadsongskomplex:fi s Finske.

V fokusu sta letos finsko gledališče in dramatika, na okrogli mizi se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi, že osmo leto bo tudi organiziran showcase za mednarodne strokovnjake in tuje novinarje.

Ob zaključku festivala bodo podelili nagrade najboljšim v pretekli gledališki sezoni, Borštnikov prstan za življenjsko delo pa si bo nadela igralka Saša Pavček.