Slovenija 19.10.2017 0:30

DZ o uvedbi obvezujočega deleža za umetnost v javnih investicijah

Ljubljana, 19. oktobra - DZ bo danes obravnaval predlog novele krovnega zakona v kulturi, s katero bi Slovenija po zgledu tujih držav uvedla obvezujoč delež za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnimi sredstvi. Predlog novele je po skrajšanem postopku vložila poslanska skupina SMC s prvopodpisanim poslancem Draganom Matićem.

Ljubljana. Državni zbor, seja DZ, parlament. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Državni zbor, seja DZ, parlament.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Obvezujoč delež sredstev za umetniške stvaritve v investicijah, financiranih z javnimi sredstvi, o katerem se v Sloveniji razpravlja že nekaj let, je znan in v svetu uveljavljen način podpore umestitve umetniških del v javne prostore in s tem podpore njihovim avtorjem. Njegova uveljavitev bi po mnenju predlagateljev prinesla pozitivne učinke za vse vključene strani: umetnike, arhitekte, investitorje in širšo javnost.

Ukrep bi javne investitorje v gradnje ali obnove nepremičnin, ki so v javni lasti in so financirane ali sofinancirane z javnimi sredstvi, zavezal, da od vsakokratne investicije, vredne do deset milijonov, 1,25 odstotka namenijo za t.i. umetniški delež, oziroma odstotek sredstev, če bi šlo za investicijo nad deset milijonov.

Sredstva bi bila pretežno namenjena likovnoumetniškim delom, ki bi bila umeščena v načrtovane prostore, ki so javno dostopne, oziroma na javne površine v neposredni okolici investicije. Preostali del sredstev pa bi bil namenjen stroškom postopkov, kot so arhitekturni natečaj, stroški postavitve, nagrada avtorjem in stroški za zavarovanje kulturne dediščine.