Svet 30.10.2017 10:59

Berlinska filharmonija bo praizvedla novo delo Vita Žuraja

Berlin, 30. oktobra - V Berlinski filharmoniji bodo v nedeljo praizvedli novo delo slovenskega skladatelja Vita Žuraja. Žuraj je skladbo Alavo za sopran in klavir solo ter komorni orkester ustvaril po naročilu Berlinske filharmonije kot dobitnik skladateljske nagrade Claudia Abbada. Ob tej priložnosti mu bodo izročili to prestižno nagrado.

Ljubljana. Skladatelj Vito Žuraj. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Vito Žuraj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal Žuraj, skladateljska nagrada Claudia Abbada pomeni naročilo za novo glasbeno delo za praizvedbo v Berlinski filharmoniji. Sam je imel priložnost napisati najobsežnejše delo v zgodovini te nagrade. Skladba Alavo, ki je dolga 35 minut, je napisana za sopran in klavir solo ter komorni orkester. Prikrojena je prostorskim možnostim dvorane za komorno glasbo Berlinske filharmonije.

Alavo je po skladateljevih besedah pesemska scena in utopični zvočni prostor. Navdihnili so jo sicilijanski viri - tudi Claudia Abbada je mati, ki je bila Sicilijanka, dobro seznanila s kulturo tega otoka. Osnova za skladbo je stara sicilijanska pravljica Bistra Sapia, ki se v skladbi odvija na več ravneh časa in zavesti.

Občutkom globoke žalosti in samote sledijo izbruhi veselja malodane podeželskega značaja. Pravljične pripovedi se prelevijo v trenutke nočnih mor. Sicilijanska uspavanka - vir neprevedljivega naslova - je prispodoba za neusahljivo hrepenenje po materinem objemu.

Za razliko od običajnega pesemskega cikla je zvok klavirja preobražen zaradi preparacije. Razporeditev glasbenikov po prostoru omogoča poslušalcu, da se ta preda valovom psihedelične uspavanke. Skladba tako raziskuje nove in drugačne možnosti koncertnega prostora, nove hierarhije poslušanja ter interakcijo in stik med poslušalcem ter izvajalcem, je še povedal skladatelj.

Žuraj, rojen leta 1979, je študiral v Ljubljani, Dresdnu, Karlsruheju in Frankfurtu. Njegova dela izvajajo vrhunski sestavi, kot so Newyorški filharmoniki, Škotski simfonični orkester BBC, Ansambel Modern, Ansambel intercontemporain in Klangforum Wien, na festivalih, denimo v Salzburgu, na Varšavski jeseni in Manifeste Paris, ter v dvoranah Konzerthaus v Berlinu in na Dunaju, v Teatro Colon v Buenos Airesu, Operi Semper v Dresdnu in Pariški filharmoniji.

Leta 2012 je prejel prvo nagrado na skladateljskem natečaju mesta Stuttgart, leta 2014 umetniško rezidenco v Nemški akademiji Villa Massimo v Rimu ter leta 2015 nagrado Prešernovega sklada.

Leta 2016 je za 30-letnico Kölnske filharmonije napisal novo skladbo za dva orkestra in dva dirigenta. Leta 2017 je napisal novo simfonično skladbo za otvoritveno sezono nove Filharmonije na Labi v Hamburgu ter v tej koncertni hiši dirigiral še lastni portretni koncert z Ansamblom Modern. Letos ima tudi dve francoski praizvedbi v Pariški filharmoniji. Je tudi profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Nagrado Claudia Abbada podeljujejo v spomin na nekdanjega karizmatičnega šefa dirigenta Berlinske filharmonije (1989-2002). Ko je Abbado leta 1994 prejel prestižno nagrado za življenjsko delo sklada Ernst-von-Siemens, je denarno nagrado poklonil podmladku Berlinskih filharmonikov, t.i. Karajanovi akademiji. V zahvalo za to velikodušno gesto so se Berlinski filharmoniki odločili, da vsakih nekaj let izberejo skladatelja, ki mu podelijo nagrado, poimenovano po tem velikem dirigentu.

Žuraj je prvi Slovenec, ki prejme to prestižno skladateljsko nagrado. Doslej so jo prejeli Jörg Widmann (2006), Bruno Mantovani (2010) in Valerio Sannicandro (2014).