Svet 20.10.2017 5:30

Morricone prejel madžarski red za zasluge

Budimpešta, 20. oktobra - Italijanski skladatelj Ennio Morricone je pred sredinim koncertom v Budimpešti prejel madžarski red za zasluge, poimenovan srednji križ. Dobitnika častnega oskarja za življenjske dosežke so na Madžarskem nagradili za njegov prispevek k popularizaciji madžarske glasbe. Izročitvi reda Morriconeju sta prisostvovala madžarski predsednik in premier.

Ljubljana, Križanke. Italijanski dirigent in skladatelj Ennio Morricone. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Italijanski dirigent in skladatelj Ennio Morricone.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Morricone je na svojih turnejah večkrat sodeloval z madžarskimi zasedbami in zbori, napisal pa je tudi glasbo za film Fateless iz leta 2005. Gre za filmsko priredbo romana madžarskega nobelovca Imreja Kertesza z naslovom Brezusodnost.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI se je Morricone zahvalil za priznanje in dodal, da je sprejetje madžarskega reda za zasluge zanj velika čast.

Ennio Morricone (1928) je napisal več kot 500 skladb za filme, najbolj znana pa je njegova glasba za trilogijo vesternov Sergia Leoneja, ki vključuje filme Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dobri, umazani, zli. Večkrat je sodeloval tudi z režiserjema Martinom Scorsesejem in Quentinom Tarantinom, med drugimi v celovečercih Nedotakljivi in Ubila bom Billa.

Njegovo glasbo je slišati tudi v filmih Pedra Almodovarja, Briana DePalme, Barryja Levinsona, Romana Polanskega in Oliverja Stonea. Žanrsko se ni nikoli omejeval ter je pisal glasbo tako za vesterne in kriminalke kot za drame, srhljivke, komedije in romantične filme.

Za svoje delo je prejel več nagrad, tudi oskarja za življenjsko delo leta 2007 ter lani oskarja za filmsko glasbo v Tarantinovem Osovraženih osem.