Svet 20.10.2017 6:00

V Britanski knjižnici se bosta srečala čarovnija in mit

London, 20. oktobra - V Britanski knjižnici v Londonu danes odpirajo razstavo, ki na ogled ponuja zgodovinske predmete, povezane s čaranjem, in predmete iz čarovniškega sveta, kot ga je ustvarila J. K. Rowling, avtorica knjižnih uspešnic o čarovniku Harryju Potterju. Na ogled bodo med drugim avtoričini originalni rokopisi in ilustracije za omenjeno serijo knjig.

Ljubljana. Harry Potter. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Harry Potter.
Foto: STA
Arhiv STA

Na razstavi Harry Potter: Zgodovina čarovnije bo po navedbah britanskega časnika The Guardian mogoče videti tako zgodovinske predmete, povezane s čaranjem, ki jih hrani Britanska knjižnica, kot predmete iz knjig o Harryju Potterju. Med drugim bodo razstavljene zmajeve kosti, pa morska deklica, podrobna šestmetrska ilustracija z navodili, kako ustvariti kamen modrosti, in črna kristalna krogla čarovnice Smelly Nelly.

Z razstavljenimi eksponati Britanska knjižnica gradi most med starodavnimi ljudskimi legendami, vražami in miti ter čarovniškim svetom Harryja Potterja. "Predstavljamo redke knjige, rokopise in čarovniške predmete iz zbirke Britanske knjižnice ter predstavljamo tradicijo folklore in magije, ki sta v središču zgodb o Harryju Potterju," piše na spletni strani Britanske knjižnice.

Po navedbah spletnega portala The Guardian so za razstavo prodali že rekordnih 30.000 vstopnic. Razstavo so pripravili ob 20. obletnici izida prve knjige o znanem čarovniku z Bradavičarke - Harry Potter in kamen modrosti, na ogled pa bo do 28. februarja prihodnje leto.